Jānis Buholcs

Dr. sc. comm., Vidzemes augstskolas asociētais profesors

Apskatīt autora rakstus: Latviski

Ārpus ētera
Jānis Buholcs: Lai skolas nezaudētu cīņā ar «ChatGPT» krāpšanos
Jānis Buholcs: Lai skolas nezaudētu cīņā ar «ChatGPT» krāpšanos
Šis gads ir pirmais, kurā skolēniem un studentiem ir brīvi pieejami tā dēvētā mākslīgā intelekta rīki, no kuriem populārākais ir "ChatGPT". Šiem rīkiem ir daudzveidīgi potenciālie lietojumi, bet viens no tiem ir datorģenerētu darbu uzdošana par saviem. Ja uzdevumos, kuru mērķis ir attīstīt domāšanu, krāpšanās skolēnu un studentu vidū kļūst masveidīga, tā vairs nav tikai izglītības iestāžu problēma. Ko darīt?
Jānis Buholcs: Vakcīnu komunikācija un tās blakusefekti
Jānis Buholcs: Vakcīnu komunikācija un tās blakusefekti
Kad virkne Eiropas valstu bažās par nopietnām “AstraZeneca” vakcīnas blakusparādībām uz laiku pārtrauca to izmantot, daudzu ekspertu vēstījums bija: šādam solim nav pamata, un saiknes starp trombiem un vakcīnu nav. Taču eksistē arī pierādījumi, ka īpaši retos gadījumos imūnsistēmas reakcija uz vakcīnu tik tiešām var izraisīt trombus. Šādu atgadījumu risks ir ārkārtīgi zems, un, simptomu gadījumā atbilstoši rīkojoties, apdraudējumu veselībai ir iespējams novērst. Taču šis parāda sarežģīto pozīciju, kurā nonāk tie, kas cenšas sniegt korektu informāciju par vakcīnām un reaģēt uz sabiedrībā izplatītajām bažām. Likmes, šajā pozīcijā esot, ir augstas — it sevišķi pret vakcīnām aizdomīgās sabiedrībās, tai skaitā Latvijā.
Jānis Buholcs: Privātums sairst mūsu acu priekšā
Jānis Buholcs: Privātums sairst mūsu acu priekšā
Apziņa, ka cilvēku izseko, parasti ir nepatīkama. Ja uzraudzība ir totāla — katrs solis uzskaitīts, katra darbība piefiksēta, katra saruna ierakstīta —, tas rada pamatotu apdraudētības un neuzticēšanās sajūtu. Taču šāda izsekošana jau sen vairs nav zinātniskajā fantastikā tik dažādos veidos apspēlēta antiutopija. Digitālajā vidē tā ir realitāte, un neredzamība tai liek izskatīties mazāk biedējošai. Dažkārt uzraudzība ļauj cīnīties pret ļaundariem vai palīdz ierobežot koronavīrusa izplatību, bet visbiežāk tā prasti cenšas sūkt peļņu no mūsu ikdienas dzīves gaitām vai ar mums manipulēt.
Jānis Buholcs: Tas, ko žurnālisti nedrīkst sacīt
Jānis Buholcs: Tas, ko žurnālisti nedrīkst sacīt
Lai žurnālisti varētu pildīt savu misiju, tiem jāspēj brīvi izplatīt informāciju, tai skaitā tādu, kas var nebūt tīkama. Vārda brīvība, protams, nav absolūta — pastāv ar likumu un profesionālās ētikas normām noteikti ierobežojumi. Taču daļa sabiedrības medijos nevēlas redzēt vēl krietni plašāku tēmu un uzskatu loku. Arī Latvijā žurnālisti var saskarties ar vienā vai citā veidā izteiktiem aicinājumiem par kaut ko nerunāt tāpēc, ka konkrētais skatījums neatbilst ideoloģiskajam pieprasījumam.
Jānis Buholcs: Datu aizsardzības regulas aizstāvībai
Jānis Buholcs: Datu aizsardzības regulas aizstāvībai
Eiropas Vispārīgā datu aizsardzības regula, kas stājās spēkā šogad maijā, ir nesaprasts dokuments. Publiskajā telpā bieži var dzirdēt kritiku — gan mītos balstītu, gan arī pamatotu — par neērtībām, ko regula nesusi. Taču nepietiekama uzmanība tiek pievērsta plašākai mūsdienu sociāli politiskajai realitātei, kuras daļa ir datu masveidīga vākšana un ar kuras negatīvajām sekām vienā vai citā veidā saskaras liela daļa sabiedrības. 
Jānis Buholcs: Tas, ko vienmēr esat gribējuši zināt par sociālajiem tīkliem
Jānis Buholcs: Tas, ko vienmēr esat gribējuši zināt par sociālajiem tīkliem
Norādes uz sociālajiem medijiem ir sastopamas visapkārt. Ziņu portāli aicina padot tālāk savus rakstus, aicinājumi sekot ir redzami ne tikai tīmekļa vietnēs, bet arī drukātos materiālos un iestāžu skatlogos, #tēmturi vārdus vai frāzes izceļ arī ārpusinterneta formātos. Viss saprotami — komunicētāji cenšas piesaistīt auditoriju. Turpretī izpratne par tīkloto vidi, kurā indivīdi un organizācijas līdzdarbojas, gan parāda dažus pārpratumus. Šajā rakstā norādīšu uz problemātiskiem aspektiem žurnālistikā, kas attiecas gan uz sociālo mediju formu, gan saturu.
Jānis Buholcs: Kā pārbaudīt bezmaksas biļešu un citu labumu solītājus
Jānis Buholcs: Kā pārbaudīt bezmaksas biļešu un citu labumu solītājus

“Paldies #Airbaltic!” — šādi ieraksti šonedēļ parādījās daudzos “Facebook” profilos. Tie mudināja apmeklēt tīmekļa vietni, kur it kā var dabūt bezmaksas aviobiļetes. Latvijas aviokompānija drīz izplatīja paziņojumu, ka šī ir viltus akcija, kam ar “airBaltic” nav nekāda sakara. Šo gadījumu var izmantot, lai mācītos, kā atšķirt īstus piedāvājumus no melīgiem.

Jānis Buholcs: Īstā problēma ar viltus ziņām
Jānis Buholcs: Īstā problēma ar viltus ziņām

Viltus ziņu jēdziens plaši atpazīstams ir kļuvis arī pie mums. Daļēji tas tā noticis, pateicoties vietējiem biznesmeņiem, kas pēc ārvalstu kolēģu parauga cenšas pelnīt interneta reklāmas naudu uz cilvēku lētticības rēķina. Taču viltus ziņu biežā pieminēšana ir skaidrojama arī ar to, ka medijiem pašiem tas vienkārši ir ērti. Metot vienā katlā dažāda līmeņa nepatiesas informācijas izpausmes, žurnālisti no turienes var makšķerēt bieži vien acīmredzamas blēņas un, tās aprakstot, uzdoties par sabiedriski nozīmīgas funkcijas pildītājiem. Tanī pašā laikā vajadzīgo uzmanību negūst tēmas, kas ir krietni svarīgākas.

Jānis Buholcs: Uz kurieni NEPLP ved radio Pieci.lv?
Jānis Buholcs: Uz kurieni NEPLP ved radio Pieci.lv?

Jauniešu medijs Latvijā ir vajadzīgs, un tas ir jāstiprina. "Pieci.lv" jeb Latvijas Radio 5. kanālam vēl ir jāpārvar daudz izaicinājumu, lai sasniegtu savulaik nospraustos mērķus, taču nav pārliecības, ka Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmums, ka turpmāk šajā stacijā jāatskaņo 80% Latvijas mūzikas, šo ceļu atvieglos. NEPLP ne tikai nav spējusi pārliecinoši pamatot savu lēmumu, bet arī ir nekorekti izklāstījusi sabiedrību pārstāvošās Sabiedriski konsultatīvās padomes (SKP) viedokli šinī jautājumā.

Jānis Buholcs:  Eiropa pret «Google» - suņa astes ķeršana
Jānis Buholcs: Eiropa pret «Google» - suņa astes ķeršana

Eiropas Komisija (EK) par konkurences pārkāpumiem tehnoloģiju milzim “Google” ir piespriedusi visu laiku lielāko sodu — 2,42 miljardus eiro. No vienas puses, šāds lēmums apliecina, ka Eiropa spēj reaģēt uz problēmsituācijām, ko tirgū rada infrastruktūras koncentrēšanās atsevišķu uzņēmumu rokās. No otras puses, esošā Eiropas pieeja drīzāk ir nebeidzama cīņa ar sekām, nevis problēmas sakni.

Jānis Buholcs: Vēlētāju aptaujas — publiskais viedoklis, klusēšana un politika
Jānis Buholcs: Vēlētāju aptaujas — publiskais viedoklis, klusēšana un politika

Līdz ar pašvaldību vēlēšanu rezultātu izziņošanu izskanējuši jautājumi par to, cik ticamas ir bijušas socioloģiskās aptaujas — atšķirības ir bijušas visai lielas. Mediju un aptauju veicēju darba specifikas dēļ gaidīto precizitāti nodrošināt bieži vien ir stipri sarežģīti. Tiem, kas uz aptauju pamata pieņem lēmumus, ir jāapzinās šādu datu ierobežojumi.

Jānis Buholcs: Valsts atbalsts medijiem — eksperiments ar grūstīšanos
Jānis Buholcs: Valsts atbalsts medijiem — eksperiments ar grūstīšanos

Gandrīz pusmiljonu eiro vērtais Kultūrkapitāla fonda (KKF) projektu konkurss mediju satura atbalstam, kas nesen noslēdzās, ir bijis liels eksperiments. Tas ir eksperiments Kultūras ministrijai, kuras paspārnē ideja par atbalstu mediju satura veidošanai tapa un kurai no tā jāizdara secinājumi. Taču secinājumus eksperiments ļauj izdarīt arī par plašāku Latvijas mediju vidi — tai skaitā par nozares sašķeltību.

Jānis Buholcs: Ātrie kredīti un informācijas vides kolonizēšana
Jānis Buholcs: Ātrie kredīti un informācijas vides kolonizēšana

Ātro kredītu reklāmas publiskajā telpā ir sastopamas teju vai ik uz soļa. Aizdevēji sponsorē dažādus pasākumus un aicina izmantot savus pakalpojumus, bet tīmeklī daudzās kredītus cildinošas vietnes ir atrodamas vieglāk nekā tie resursi, kas stāsta par finanšu pratību un ātro kredītu nozares problēmaspektiem. Šis ir tikai viens piemērs, kā ar vienveidīgu un masveidīgu komunikāciju ir iespējams pārmākt citas balsis konkrētā nozarē.

Gatis Krūmiņš, Jānis Buholcs: Ko darīt ar 16. martu?
Gatis Krūmiņš, Jānis Buholcs: Ko darīt ar 16. martu?

16. marts jau tradicionāli ir kļuvis par vienu no strīdus datumiem saistībā ar Otrā pasaules kara vēsturiskajiem notikumiem un to atceri mūsdienās. Kā mēs līdz šīm sadursmēm nonācām un kāds ir virziens uz priekšu?

Jānis Buholcs: «Zilais valis» un mediju panika
Jānis Buholcs: «Zilais valis» un mediju panika

Dažu nedēļu laikā Latvijas mediji ir nodrošinājuši ievērojamu popularitāti spēlei “Zilais valis”, kas tiek saistīta ar jauniešu savainošanos un pašnāvībām. Tā vietā, lai skaidrotu un pārbaudītu izskanējušo informāciju, mediji ir selektīvi atlasījuši “pierādījumus” un nekritiski to visu padevuši tālāk. Baumas par spēles raksturu un izplatību, publiskajā telpā atkal un atkal atkārtotas, tiek uzdotas par “īstenību”. Cenšoties izskaidrot notikušus traģiskus gadījumus ar “Zilo vali” sociālajos medijos, mēs novēršam uzmanību no īstajiem bērnu un jauniešu problēmu cēloņiem.

Jānis Buholcs: Caurumi žurnālistu vairogā
Jānis Buholcs: Caurumi žurnālistu vairogā

Informācijas avotu aizsardzība ir viens no priekšnosacījumiem, lai mediji varētu darīt savu darbu. Avotiem ir jāzina, ka viņi var uzticēt savu identitāti, un žurnālistiem ir jāzina, ka varasiestādes viņus bez saprotama pamata nevajās par iegūto faktu ziņošanu sabiedrībai. Situācijas, kurās žurnālisti nonāk varasiestāžu redzeslokā, atkal un atkal atgādina, cik nepilnīga Latvijā ir žurnālistu un viņu avotu aizsardzība.

Jānis Buholcs: Vēlreiz par «Tvnet», operu un žurnālistu standartiem
Jānis Buholcs: Vēlreiz par «Tvnet», operu un žurnālistu standartiem

Esmu no tiem, kas uzskata, ka tiesas piespriestie 50 tūkstoši eiro par Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) valdes aizskaršanu portālā “Tvnet” publicētā viedokļrakstā ir nesamērīgs sods. Taču šim gadījumam ir arī otra puse — par to, ko žurnālistu profesionālā kopiena pati saprot ar kolēģu pieļaujamu un nepieļaujamu rīcību. Pārlieku bargais tiesas spriedums kaitē Latvijas mediju videi — bet tai kaitē arī standartu ignorēšana.

Jānis Buholcs: «Zebra» un pārdotā uzticēšanās
Jānis Buholcs: «Zebra» un pārdotā uzticēšanās

Konstatējusi, ka raidījumā "Zebra" ir pārraidīts Rīgas domes apmaksāts materiāls, Latvijas Televīzija ar raidījuma veidotājiem ir pārtraukusi sadarbību. Tas ir cienījams un izlēmīgs solis no sabiedriskā medija puses. Tomēr "Zebras" piemērs izgaismo tikai niecīgu daļu no plaši sazēlušās prakses, ka institūcijas vai politiķi dažādos veidos pērk saturu un raidlaiku medijos, lai tiktu cildināti. 

Jānis Buholcs: Baidīt ar karu
Jānis Buholcs: Baidīt ar karu

2016. ir gads, kurā turpinājām gaidīt karu. Ziņās vēstīts par Krievijas militārajām aktivitātēm Latvijas un pārējo Baltijas valstu pierobežā, kodolraķetēm Kaļiņingradā, un dažādas amatpersonas vai citi zinātāji regulāri ir izteikušies par situācijas saasinājumiem. Laikā, kad bieži tiek runāts par jauno auksto karu, vienīgais, kas mierina — šoreiz mēs atrodamies priekškara otrajā pusē. Tomēr arī šī puse nav neitrāla. Tāpēc rūpīgi izvērtēt vajag arī šīs puses informācijas avotus un spriedumus.

Jānis Buholcs: «Nomelnošanas kampaņa» un citas ērtas atrunas
Jānis Buholcs: «Nomelnošanas kampaņa» un citas ērtas atrunas

Politiķu, amatpersonu vai citu personu izteikumi un darbi publiskajā telpā regulāri tiek kritiski izvērtēti. Tas ir normāli — šāda pārraudzība ir viens no veidiem, kā sabiedrība var sekot līdzi valstī notiekošajiem procesiem. Dažkārt pārmetumi ir pamatoti, dažkārt ne visai. Tāpēc žurnālistikā labais tonis ir dot nopeltajiem iespēju sniegt savu skaidrojumu.

Jānis Buholcs: Kad ar faktiem nepietiek
Jānis Buholcs: Kad ar faktiem nepietiek

Faktu pārbaude (fact checking) ir kļuvusi par nozīmīgu žurnālistikas žanru. Faktu pārbaudītāji cenšas sniegt konkrētu atbildi par to, cik patiess vai aplams ir kāds publiski izskanējis apgalvojums. Taču arī ar to ne vienmēr pietiek, lai no informācijas vides izravētu melus, puspatiesības un aplamības. Informācijas uztveri ietekmē emocijas un iepriekš nostiprinātās uzskatu sistēmas, kā arī informācijas patērētāja paša gatavība kļūt par prasmīgāku, kritiskāku satura patērētāju.

Jānis Buholcs: Snoudens ārpus melnbaltā
Jānis Buholcs: Snoudens ārpus melnbaltā

Stāsts par Eduardu Snoudenu ir valdzinošs un intriģējošs. Kas notiek cilvēka galvā, kurš nolemj žurnālistiem sniegt informāciju par slepenām valdības spiegošanas programmām? Kas ASV, Krievijas un citu valstu varas gaiteņos un publiskajā telpā notiek pēc tam, kad noslēpumi nākuši atklātībā? Un – ne mazāk svarīgi – kā veidojas trauksmes cēlēja publiskais tēls laikposmā, kad viņš no anonīma avota kļūst par vienu no amerikāņu varasiestāžu visaktīvāk meklētajiem cilvēkiem pasaulē? Olivera Stouna filma “Snoudens”, kas pašlaik skatāma kinoteātros arī Latvijā, bija iespēja runāt par šiem jautājumiem to daudzslāņainībā. Iespēja gan tā arī palika neizmantota.

Jānis Buholcs: Nespējīgākie ministri un mediju realitāte
Jānis Buholcs: Nespējīgākie ministri un mediju realitāte

Ja nepieciešama ilustrācija tam, kā mediji veido realitāti, par kuru pēcāk paši aizgūtnēm ziņo, der palūkoties, kā žurnālisti nesen vēstīja par SKDS veikto socioloģisko aptauju. Aptaujā cilvēkiem tika jautāts, no kuriem ministriem valstij ir vislielākais labums un vismazākais labums.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd