Paula Markusa

Paula Markusa

LTV Ziņu dienests

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski

Autora ziņas
Ēdiens, mentālā veselība un dopamīns – kas tiem kopīgs? Skaidro uztura speciāliste
Ēdiens, mentālā veselība un dopamīns – kas tiem kopīgs? Skaidro uztura speciāliste
Laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ cilvēki uzturā arvien biežāk iekļauj ātros ēdienus un tā dēvētos ultrapārstrādātos produktus, kas ilgtermiņā cilvēka veselībai nenāk par labu, jo tajos nav vajadzīgo uzturvielu un vitamīnu. Lai to mainītu, jākoncentrējas nevis uz to, ko ēst nedrīkst, bet gan uz to, ko drīkst – ātrajiem un pārstrādātajiem ēdieniem ir gana daudz veselīgu alternatīvu, raidieraksta "LSMnīca" ciklā "Labākās zāles" pauda Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra uztura speciāliste Inese Liepiņa-Ašmane.
Krievijas spēki ieņēmuši vairākas apdzīvotās vietas Harkivas apgabalā
(papildināts)
Krievijas spēki ieņēmuši vairākas apdzīvotās vietas Harkivas apgabalā (papildināts)
Krievijas spēki turpina izdarīt spiedienu uz Ukrainas aizstāvjiem Harkivas apgabalā – iebrucēji gūst zināmu progresu, vēsta monitoringa projekts "DeepState". Saskaņā ar projekta rīcībā esošo informāciju, ienaidnieks Harkivas apgabalā ieņēmis vairākas apdzīvotās vietas. Lai gan oficiāli šī informācija nav apstiprināta, Ukrainas aizstāvju ziņojumi no frontes liecina par atkāpšanos Harkivas apgabalā.
Raidieraksts «Labākās zāles». Ir arī veselīgi ātrie ēdieni #5
Raidieraksts «Labākās zāles». Ir arī veselīgi ātrie ēdieni #5
Veikalu plauktos var atrast arī veselīgus ātri pagatavojamus ēdienus un organismam noderīgus saldus produktus, raidieraksta "LSMnīca" ciklā "Labākās zāles" norādīja Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra uztura speciāliste Inese Liepiņa-Ašmane, kura skaidroja, ko organismam nodara intensīvi apstrādātu jeb ultrapārstrādātu pārtikas produktu ēšana ikdienā.
Telaviva vīlusies Baidena brīdinājumā izbeigt piegādāt Izraēlai noteiktus ieročus
(papildināts)
Telaviva vīlusies Baidena brīdinājumā izbeigt piegādāt Izraēlai noteiktus ieročus (papildināts)
Izraēlas vēstnieks ANO ceturtdien paudis vilšanos par ASV prezidenta Džo Baidena draudiem pārtraukt noteiktu ieroču piegādes Izraēlai, ja tā uzbruks Rafahas pilsētai Gazas joslas dienvidos. Atsevišķi britu politiķi izteikušies, ka Lielbritānijai vajadzētu sekot ASV piemēram. Izraēla gan starptautiskajam spiedienam nepakļaujas un turpina intensīvi apšaudīt Gazas dienvidu pilsētu.
Ukraiņi Eiropā satraucas par jauno mobilizācijas likumu
Ukraiņi Eiropā satraucas par jauno mobilizācijas likumu
Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainu ir pametuši vairāk nekā četri miljoni valsts iedzīvotāju. Lielākā daļa no viņiem ir sievietes un bērni, bet daļa arī vīrieši iesaucamā vecumā. Ukrainā aprīlī pieņemtais jaunais mobilizācijas likums paredz cīņu ar tiem, kas no dienesta aizbēguši. Kijiva paziņoja, ka vēl pirms jaunā likuma stāšanās spēkā uz laiku pārtrauks konsulāro pakalpojumu sniegšanu ārzemēs dzīvojošiem ukraiņiem iesaucamajā vecumā, satraucot arī tos, kas valsti pameta vēl pirms kara.
«Hamās» iepazīstas ar Izraēlas pamiera priekšlikumu
(papildināts)
«Hamās» iepazīstas ar Izraēlas pamiera priekšlikumu (papildināts)
Teroristiskā grupējuma "Hamās" pārstāvji sestdien paziņoja, ka pēta jauno Izraēlas pamiera piedāvājumu. Tas izteikts pēc tam, kad Ēģiptes delegācija ieradās Izraēlā, lai mēģinātu atjaunot iestrēgušās sarunas par uguns pārtraukšanu starp abām pusēm. Visi līdzšinējie mēģinājumi atrast kopsaucēju starp Izraēlas vadību un "Hamās" nav vainagojušies ar panākumiem.
Mēs dzīvojam iekaisuma pasaulē. Saruna ar kardiologu Kārli Trušinski
Mēs dzīvojam iekaisuma pasaulē. Saruna ar kardiologu Kārli Trušinski
Mēs dzīvojam hroniski noritošā zemas intensitātes iekaisuma pasaulē, kur mūsu neveselīgais dzīvesveids aizved pie zemas pakāpes iekaisuma, kas ir kā palaidējmehānisms dažādām saslimšanām, raidieraksta "LSMnīca" ciklā "Labākās zāles" pauda kardiologs Kārlis Trušinskis, kurš arī skaidroja, no kā sastāv veselīga dzīvesveida "puzle".
Hodžess par ASV atbalstu Ukrainai: Kremlī sapratīs – viņu plāns gaidīt mūsu padošanos ir izgāzies
Hodžess par ASV atbalstu Ukrainai: Kremlī sapratīs – viņu plāns gaidīt mūsu padošanos ir izgāzies
Līdz ar balsojumu republikāņu kontrolētajā ASV Pārstāvju palātā mēnešiem gaidītais 60 miljardu dolāru vērtais militārais atbalsts Ukrainā pārvarējis lielāko šķērsli. Pēc galīgā balsojuma demokrātu kontrolētajā Senātā, kas varētu notikt jau rīt un ir vairāk birokrātiska procedūra, jo pirmo reizi Senāts militāro palīdzību atbalstīja jau februārī, – Pentagons ir gatavs palīdzību nosūtīt nekavējoties.
Parīze olimpisko spēļu gaidās pastiprina drošības pasākumus
Parīze olimpisko spēļu gaidās pastiprina drošības pasākumus
Grieķijā šonedēļ tika iedegta olimpiskā lāpa, kas sākusi ceļu uz Francijas galvaspilsētu Parīzi. 26. jūlijā tur notiks vasaras olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija. Līdz olimpisko spēļu sākumam atlikušas nu jau mazāk nekā 100 dienas, un drošības dienesti aktīvi strādā, lai masu pasākumu laikā novērstu jebkādus drošības draudus.
Baltais nams neuzskata, ka Irānas uzbrukums Izraēlai pāraugs plašākā reģionālā konfliktā
Baltais nams neuzskata, ka Irānas uzbrukums Izraēlai pāraugs plašākā reģionālā konfliktā
Baltajā namā neuzskata, ka aizvadītajā naktī sarīkotais Irānas masveida raķešu un dronu uzbrukums Izraēlai noteikti pāraugs plašākā reģionālā konfliktā, paziņoja ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs. Tikmēr Izraēla paudusi, ka ir gatava jebkurai notikumu attīstībai, tostarp "otrās frontes" atvēršanai tās karā pret teroristisko grupējumu "Hamās" Gazas joslā.
Vācija piegādās Ukrainai papildu «Patriot» sistēmas
Vācija piegādās Ukrainai papildu «Patriot» sistēmas
Ukrainai tik kritiski svarīgajā brīdī Vācija lēmusi piegādāt Kijivai papildu "Patriot" raķešu sistēmas un to munīciju. Pateicību par atsaucību uz Ukrainas lūgumu stiprināt valsts gaisa aizsardzību  Berlīnei izteicis Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vienlaikus paužot cerību, ka Vācijas piemēram sekos arī citi Eiropas sabiedrotie.
ASV izvieto karakuģus stratēģiskās pozīcijās Vidusjūrā, sola aizstāvēt Izraēlu
ASV izvieto karakuģus stratēģiskās pozīcijās Vidusjūrā, sola aizstāvēt Izraēlu
ASV brīdina, ka Irānas draudi par atmaksu Izraēlai pēc trieciena Sīrijā, kur tika nogalinātas divas Irānas augsta ranga militārpersonas, joprojām ir reāli. ASV ir nosūtījušas karaflotes kuģus, lai aizsargātu Izraēlu un Tuvo Austrumu reģionā dislocētos amerikāņu karavīrus no iespējamā apdraudējuma. Tikmēr Izraēlas armija paziņojusi, ka ir gatava jebkādam Irānas uzbrukumam.
Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis: Valstij vajadzīgas vismaz 25 «Patriot» sistēmas
(papildināts)
Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis: Valstij vajadzīgas vismaz 25 «Patriot» sistēmas (papildināts)
Ukrainai ir nepieciešami vismaz 25 zenītraķešu kompleksi "Patriot", lai aizsargātu savas pilsētas no Krievijas triecieniem, norādījis Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Iļļa Jevlašs. Arī Krievijas uzlidojumos iznīcinātā Tripilskas termoelektrostacija Kijivas apkārtnē nebūtu iznīcināta, ja Rietumi būtu laikus piegādājuši pretraķešu sistēmas "Patriot", Ukrainas un Slovākijas valdību konsultāciju laikā izteicies Ukrainas Ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.
Ukrainas parlaments apstiprina pretrunīgi vērtēto mobilizācijas likumu 
(papildināts)
Ukrainas parlaments apstiprina pretrunīgi vērtēto mobilizācijas likumu  (papildināts)
Ukrainas parlamentā ceturtdien apstiprināts mobilizācijas likumprojekts, kura mērķis ir palielināt ukraiņu spēkus jau vairāk nekā divus gadus ilgušajā karā pret Krieviju. Pieņemtais likums atvieglos iesaukšanu dienestā, taču daļu tautas sadusmojis, jo no tā izņemts punkts, kas būtu ļāvis ilggadējiem karavīriem atgriezties mājās no frontes.
Kāpēc sviestmaize ar tunci var padarīt miegainu? Saruna ar ārsti Martu Celmiņu
Kāpēc sviestmaize ar tunci var padarīt miegainu? Saruna ar ārsti Martu Celmiņu
Miegs ir svarīgs veselīga dzīvesveida aspekts, ko ietekmē daudz un dažādi faktori, gan cilvēka režīms, gan fiziskās aktivitātes, gan uzturs. Piemēram, tuncī un tītarā ir daudz triptofāna – aminoskābes, kas palīdz veidot olbaltumvielas un cita starpā rada miegainības sajūtu, raidieraksta jeb podkāsta "LSMnīca" ciklā "Labākās zāles" par to, kas ietekmē miegu un kā miegs ietekmē mūsu dzīvi, stāstīja Epilepsijas un miega medicīnas centra miega speciāliste Marta Celmiņa.
Šveices seniori uzvar valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā par tās kūtro cīņu ar vides pārmaiņām
(papi...
Šveices seniori uzvar valsti Eiropas Cilvēktiesību tiesā par tās kūtro cīņu ar vides pārmaiņām (papildināts)
Eiropas Cilvēktiesību tiesa otrdien noraidīja sešu portugāļu jauniešu un Francijas mēra iesniegtās prasības, kuru mērķis bija piespiest savas valstis pildīt starptautiskās saistības un samazināt siltumnīcefekta gāzu emisijas. Vienlaikus tiesa lēma par labu vecāka gadagājuma Šveices iedzīvotājiem, kas arī bija vērsušies pret savu valsti klimata jautājumā.
Raidieraksts «Labākās zāles». Slikts miegs un liekais svars – apburtā loka liga
Raidieraksts «Labākās zāles». Slikts miegs un liekais svars – apburtā loka liga
Miega trūkums ir stāvoklis, ko var pielīdzināt alkohola reibumam, un tas var likt mums izdarīt sliktas izvēles gan attiecībā uz kustībām, gan  uzturu. Raidieraksta "LSMnīca" cikla "Labākās zāles" trešā saruna ir ar vienu no Latvijā zinošākajiem cilvēkiem šajā jomā – Epilepsijas un miega medicīnas centra speciālisti Martu Celmiņu.

Vairāk

Svarīgākais šobrīd