Zanda Ozola-Balode

Zanda Ozola-Balode

Panorāma

Apskatīt autora rakstus: Angliski Latviski Krieviski Ukrainiski

Autora ziņas
NBS apgūst iemaņas ar jaunajiem lidaparātiem; prezidents uzsver pienesumu Gaisa spēkiem
NBS apgūst iemaņas ar jaunajiem lidaparātiem; prezidents uzsver pienesumu Gaisa spēkiem
Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīcībā nonākuši vairāki moderni lidaparāti, kas būtiski pārspēj to priekštečus, kas līdz šim bijuši bruņoto spēku rīcībā. Tie prasa arī īpašu apmācību un papildu pilota prasmēm arī labas datoriemaņas, tādēļ Gaisa spēkos turpinās jauno iemaņu apgūšana. Gaisa spēku bāzē ar jaunieguvumu pirmdien iepazinās arī Valsts prezidents Egils Levits, uzsverot, ka "Black Hawk" helikopteri ir liels pienesums Latvijas Gaisa spēku jaudai.
Par spīti inflācijai pircēju aktivitāte joprojām augsta
Par spīti inflācijai pircēju aktivitāte joprojām augsta
Lai gan pērn cenas auga visam, Latvijas patērētāju uzvedībā izmaiņas līdz šim nav bijušas tik dramatiskas, kā ekonomisti bija prognozējuši, – pircēju aktivitāte joprojām saglabājas augsta. Šī patērētāju rīcība neradīja pārāk lielu spiedienu cenu līmeņa noturēšanai. Latvijas Bankas eksperti gan prognozē, ka šā gada pirmajā pusē patēriņam vajadzētu samazināties. Ražotāji un tirgotāji pašlaik novēro nelielas izmaiņas pircēju uzvedībā. 
Rīgas kapitālsabiedrību apgrozījums pērn pieaudzis par vairāk nekā 20%
(papildināts)
Rīgas kapitālsabiedrību apgrozījums pērn pieaudzis par vairāk nekā 20% (papildināts)
Par gandrīz 120 miljoniem eiro jeb vismaz 20% lielāks apgrozījums un par teju 10% lielākas investīcijas – tā pagājušo gadu aizvadīja Rīgas kapitālsabiedrības, kas galvaspilsētas budžetā iemaksāja vairāk nekā 6 miljonus eiro. Tas nozīmē, ka labumu no tā izjutīs arī rīdzinieki un pilsētas viesi. Taču lielais apgrozījums uzņēmumu darbībā nav svarīgs – tā norādīja Rīgas Apkaimju aliansē, norādot, ka to sadarbība ar iedzīvotājiem ir jāuzlabo.
Inflāciju veicina arī vēlme gūt papildu peļņu
Inflāciju veicina arī vēlme gūt papildu peļņu
Baltijas valstīs, īpaši Latvijā, inflācijas rādītāji ir augstāki nekā vidēji Eiropā. Eksperti norāda – daļa faktoru ir pamatoti, bet ne mazāk nozīmīgas daļas dzīves dārdzības pieaugumu nevar izskaidrot ar standarta faktoriem. Arī dažu nozaru peļņas rādītāji liek domāt, ka daļa uzņēmumu cenas pacēluši peļņas paaugstināšanai. Un tas paceļ kopējos inflācijas rādītājus, kas rada virkni negatīvu seku.
Iedzīvotāji šajās dienās saņem līdz šim lielākos rēķinus
Iedzīvotāji šajās dienās saņem līdz šim lielākos rēķinus
Jaunie apkures rēķini, ko iedzīvotāji saņem šajās dienās, liek saķert galvu pat cilvēkiem, kuri nav raduši sūdzēties par dzīves dārdzību. Rēķini par siltumu ir ievērojami auguši. Un arī Rīgas sociālā dienesta klientu loks, kam nepieciešama palīdzība rēķinu apmaksai, salīdzinot ar gadu iepriekš, ir dubultojies.
Gaidas un skauti pulcējas nometnē Ložmetējkalnā
Gaidas un skauti pulcējas nometnē Ložmetējkalnā
Laikā, kad ārā sals kniebj degunā un vaigos, šajās dienās Latvijas gaidas un skauti rūda gan ķermeni, gan raksturu, piedaloties nu jau ikgadējā nometnē "Baltais vilks." Šī ir iespēja gan ar acu kaktiņu ielūkoties grūtībās, ko latviešu strēlnieki piedzīvoja Ziemassvētku kaujās, gan mācīties sadarboties un izdzīvot skarbos apstākļos un krīzes situācijās arī mūsdienās.
Ogrē atzīmē Zvaigznes dienu
Ogrē atzīmē Zvaigznes dienu
Visai interesantu ainu šodien varēja vērot Ogres iedzīvotāji un pilsētas viesi. Pilsētas ielās poniju pavadībā šodien izgāja trīs Austrumu gudrie un viņiem sekoja desmitiem pilsētas iedzīvotāju. Šis ir pirmais šāda veida gājiens Ogrē un ar to tiek atzīmēta Zvaigznes diena.
Populārajai Latvijā radītajai spēlei «ICECOOL» izveidota digitālā versija; top arī «Harija Potera» v...
Populārajai Latvijā radītajai spēlei «ICECOOL» izveidota digitālā versija; top arī «Harija Potera» versija
Viena no pasaulē visvairāk apbalvotajām bērnu spēlēm ir radīta tieši Latvijā – tā ir spēle "ICECOOL", kurā pingvīni spēlē ķerenes un viņu uzdevums ir savākt zivis. Šīs spēles radītāji ir spēruši soli uz priekšu un kopā ar sadarbības partneriem Igaunijā izveidojuši digitālo versiju. Spēlei drīzumā gaidāma arī Harija Potera versija.
2022. gads – lūzums Covid-19 pandēmijā
2022. gads – lūzums Covid-19 pandēmijā
Pēc nogurdinošās pandēmijas un tās stingrajiem ierobežojumiem tieši šogad varējām uzelpot mierīgāk. Notika Covid-19 pandēmijas lūzums. Jau gada sākumā ļoti agresīvu un veselībai ārkārtīgi bīstamu Covid-19 variantu nomainīja ievērojami lipīgāks, taču vakcinētiem cilvēkiem lielākoties vieglāk pārciešams slimības variants.
Onkoloģijas centra ārsti brīdina par iespējamu kolektīvo atlūgumu
Onkoloģijas centra ārsti brīdina par iespējamu kolektīvo atlūgumu
Vairāk nekā 20 Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) ārsti brīdina par iespējamu kolektīvo atlūgumu, reaģējot uz pēdējā mēneša notikumiem. Lai arī nozares ministre slimnīcas valdei bija iepriekš lūgusi meklēt iespēju noturēt speciālistus, risinājums nav rasts. Piektdiena ir pēdējā darba diena diviem augsti kvalificētiem LOC otolaringologiem jeb LOR ārstiem, un tieši šo kolēģu aiziešana ir nostrādājusi kā palaidējmehānisms pārējo LOC ķirurgu un citu speciālistu sašutumam par attieksmi pret personālu, pieļaujot speciālistu aizplūšanu.
Latvija neanulēs TV «Doždj» darbinieku vīzas
Latvija neanulēs TV «Doždj» darbinieku vīzas
Pēc televīzijas (TV) programmas "Rain" jeb "Doždj" apraides licences zaudēšanas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) lēmusi neanulēt nodarbinātības vīzas "Doždj" darbiniekiem.
Daļa iedzīvotāju izjūt kredītmaksājumu pieaugumu
Daļa iedzīvotāju izjūt kredītmaksājumu pieaugumu
Gandrīz piektā daļa iedzīvotāju izjūt EURIBOR likmes pieaugumu. Lielai daļai pieaudzis ikmēneša kredīta maksājums. Kopējais cenu kāpums daļai iedzīvotāju licis pārskatīt citus tēriņus, vēl aptuveni 16% iedzīvotāju ķērušies pie ietaupījumiem ikdienas izmaksu segšanai. Vienlaikus banku speciālisti atzīst, ka, salīdzinot ar iepriekšējo krīzi, šī gada cenu sadārdzinājums vairumam kredītņēmēju nebūs kritisks.
Šogad Ziemassvētkos mazāk nelaimju ar bojāgājušajiem
Šogad Ziemassvētkos mazāk nelaimju ar bojāgājušajiem
Lai gan aizvadīto divu dienu laikā notverti 37 stipri iereibuši autovadītāji, šajos svētkos uz Latvijas autoceļiem vismaz līdz šim izdevies izvairīties no lielām nelaimēm ar bojāgājušajiem. Līdz pēcpusdienai arī ugunsdzēsēju un glābēju Ziemassvētku statistika bija salīdzinoši mierīga, diemžēl pēcpusdienā, dzēšot ugunsgrēku Smiltenes pusē, glābēji atrada bojāgājušo.
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu nepabeigs laikā bez 22,6 miljonu eiro sadārdzinājuma kompensācijas
Stradiņa slimnīcas jauno korpusu nepabeigs laikā bez 22,6 miljonu eiro sadārdzinājuma kompensācijas
Stradiņa slimnīcas A2 korpusa būvniecība līdz nākamā gada beigām netiks pabeigta, ja līdz 1. februārim netiks panākta vienošanās par 22,6 miljonu eiro būvniecības sadārdzinājuma kompensāciju. Par šādu iespēju brīdina ēkas būvnieki. Tikmēr slimnīcas vadība vēlas precīzus aprēķinus, lai pa pozīcijām izprastu sadārdzinājuma pamatotību.
Tiesa lūgs Saeimas atļauju deputātes Grevcovas tiesāšanai
Tiesa lūgs Saeimas atļauju deputātes Grevcovas tiesāšanai
Pirmā tiesas sēde Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas ("Stabilitātei!") tiesāšanai par iespējamu melošanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) bija pavisam īsa. Jo, lai sāktu deputātes tiesāšanu, ir jālūdz Saeimas atļauja. Tiesa apņēmās šādu lūgumu parlamentam nosūtīt jau otrdien.
Rīgā apskatāma «Azovstaļ» varoņu fotogrāfiju izstāde
Rīgā apskatāma «Azovstaļ» varoņu fotogrāfiju izstāde
Dienās, kad visa pasaule aizturētu elpu sekoja līdzi notikumiem "Azovstaļ" rūpnīcā Mariupolē, karavīru vidū bija arī Dmitro Kozatskis, kurš "Azovstaļ" varoņus iemūžināja fotogrāfijās. Dažas no pasaulē zināmākajām bildēm tapušas pēdējā dienā, pirms "Azovstaļ" karavīri pēc prezidenta pavēles devās gūstā. Vēl tikai rīt šīs fotogrāfijas apskatāmas Rātsnama pasāžā. 
Taupības rekordi, publikas pieplūdums, valsts atbalsts – kā lielās kultūras iestādes pārdzīvo energo...
Taupības rekordi, publikas pieplūdums, valsts atbalsts – kā lielās kultūras iestādes pārdzīvo energocenu krīzi?
Ar septiņas reizes mazāku valdības palīdzību par Kultūras ministrijas rudenī prognozētajiem 3 miljoniem eiro Latvijas nozīmīgākās kultūras iestādes tiks galā ar šī gada rēķiniem par siltumu un elektrību. Kultūras iestādēm ar mazāku papildu finansējumu pietiek ne tikai taupības dēļ – daudzās kultūrtelpās publika atgriezusies gandrīz pirmspandēmijas līmenī un ienākumi no pārdotajām ieejas biļetes kļuvuši par lielu atbalstu maksājumu kārtošanā.
Labdarības organizācijai «Ziedot.lv» šogad saziedoti 19 miljoni eiro
Labdarības organizācijai «Ziedot.lv» šogad saziedoti 19 miljoni eiro
Šajā gadā labdarības organizācijai "Ziedot.lv" iedzīvotāji un uzņēmēji saziedojuši jau 19 miljonus eiro. Tie ir aptuveni 55 000 eiro ik dienu, kas pārtop reālā un praktiskā palīdzībā gan grūtībās nonākušajiem Latvijas iedzīvotājiem, gan šogad arī Ukrainas iedzīvotājiem un bruņotajiem spēkiem.
Čiekurkalna tirgus var zaudēt tirgus statusu
Čiekurkalna tirgus var zaudēt tirgus statusu
Tuvākajās dienās Čiekurkalna tirgus varētu zaudēt tirgus statusu. Lēmums vēl jāpieņem Rīgas domes deputātiem. Pašvaldība norādīja uz tirgus pārstāvju kūtro komunikāciju un prasību neievērošanu. Bet tirgus pārstāvji norādīja uz sarežģīto ekonomisko situāciju. Tirgus statusa zaudēšana gan nenozīmē, ka tirdzniecība būtu jāpārtrauc.
Onkoloģijas pacienti Saeimai norāda uz kritisko situāciju vēža ārstēšanā; deputāti veidos atbalsta g...
Onkoloģijas pacienti Saeimai norāda uz kritisko situāciju vēža ārstēšanā; deputāti veidos atbalsta grupu (papildināts)
"Nebūs par skaļu, ja teiksim, ka situācija ir kritiska," raksturojot vēža ārstēšanu Latvijā, tā norādījušas pacientu atbalsta biedrības. Pacienti joprojām nevar saņemt vienlīdz kvalitatīvu ārstēšanu visā Latvijā, pakalpojumu kvalitāte netiek uzraudzīta, medikamenti nav pieejami visiem. Tā sauktais "onkoplāns" nav pilnībā apmaksāts. Lai norādītu uz problēmām, ar ko saskaras vēža pacienti, viņi ceturtdien bija devušies uz Saeimu. Līdzīgi kā iepriekšējos Saeimas sasaukumos, arī 14. Saeimā tiek veidota vēža pacientu atbalsta grupa. Vairāki deputāti atzina, ka vēža ārstēšana ir uzskatāma par prioritāru un sola uzstāt uz vajadzību ņemt vērā pacientu organizāciju ieteikumus. 
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens med...
Onkoloģijas centrs bez vadošajiem LOR ārstiem pagaidām nepaliks – darbu piekritis turpināt viens mediķis (papildināts)
Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) no trim Galvas un kakla ķirurģijas nodaļas ārstiem, kas uzrakstījuši atlūgumu, viens tomēr piekritis palikt. Austrumu slimnīcas vadība turpina meklēt darbiniekus, kas aizstātu divus speciālistus, kuri veica unikālas un ārkārtīgi sarežģītas operācijas. Tikmēr LOC Onkoķiruģijas klīnikas vadītājs uzskata, ka atrisinājums ir tikai šķietams, jo sarežģītu operāciju veikšanā vienam ārstam būs grūti aizstāt trīs.
Vairākās Latvijas pilsētās atklāj izstādi «Komunisms XX = RašiZms XXI»
Vairākās Latvijas pilsētās atklāj izstādi «Komunisms XX = RašiZms XXI»
Vēsture atkārtojas. Tā uzsver vēsturnieki šodien, dienā, kad pieminam pret latviešu tautu vērstā totalitārā komunistiskā režīma genocīda upurus. Paralēles starp notikumiem pagājušajā gadsimtā, kad tika iznīcināti gan ukraiņi, gan latvieši, ar pašlaik notiekošo Ukrainā, ir nepārprotamas. Lai par to atgādinātu, vairākās Latvijas pilsētās, tostarp Rīgā un Daugavpilī, atklāta lielformāta plakātu izstāde "Komunisms XX = RašiZms XXI".
Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā krīzi nejūt
Ziemassvētku tirdziņā Vecrīgā krīzi nejūt
Klātbūtnes prieku Ziemassvētku tirdziņos šogad izbauda gan ražotāji, gan pircēji. Īpaši brīvdienās tirgotājiem atpūtai laika nav gandrīz nemaz. Pircēju straumes plūst, un nauda ripo. Vecrīgā krietna daļa pircēju ir tūristi no tuvākām un tālākām zemēm. Tirgotāji vismaz pagaidām pieprasījuma samazināšanos nav novērojuši.
«Kustības «Par!»» vadību uztic trīs līdzpriekšsēdētājām
(papildināts)
«Kustības «Par!»» vadību uztic trīs līdzpriekšsēdētājām (papildināts)
Partijas "Kustība "Par!"" kongresā sestdien, 3. decembrī, nolemts līdzšinējā viena valdes priekšsēdētāja vietā ievēlēt trīs līdzpriekšsēdētājas. Šos amatus nolemts uzticēt bijušajai Saeimas deputātei Inesei Voikai, veselības ministra biroja vadītājai Vladislavai Marānei un Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas apkarošanas komitejas priekšsēdētājas vietniecei Laimai Geikinai.
Latvija Ukrainai ziedojusi jau vairākus simtus ģeneratoru
Latvija Ukrainai ziedojusi jau vairākus simtus ģeneratoru
Latvijas iedzīvotāji, uzņēmēji un arī pašvaldības Ukrainai jau ir ziedojušas vairākus simtus ģeneratoru, un tuvākajā laikā uz Ukrainu dosies vēl vairākas kravas. No sala un tumsas Ukrainu patlaban spēs paglābt ģeneratori. To norādījuši enerģētikas eksperti, kuri labi zina – ļoti strauji atjaunot Krievijas karaspēka iznīcināto enerģētikas sistēmu nebūs iespējams. 

Vairāk

Svarīgākais šobrīd