Lietuvā pa vienai "Michelin" zvaigznei tika piešķirtas restorāniem "Džiaugsmas", "Demoloftas", "Pas mus" un "Nineteen18", kas atrodas Viļņā.
Tikmēr četri restorāni tika atzinīgi novērtēti par cenas un kvalitātes attiecību, tādējādi iegūstot apbalvojumu "Bib Gourmand": "Gaspar's", "14Horses", "Le Travi" and "Nüman". Bet viens restorāns, "Red Brick", saņēma "Michelin" Zaļo zvaigzni, apliecinot ilgtspējīgas gastronomijas praksi, jo kulinārijas izcilība apvienota ar videi draudzīgu attieksmi.
Kopumā Lietuvas ceļvedī iekļauti 34 restorāni. Kā norādīja "Lithuania Travel" direktore Olga Gončarova, daudzu valstu un pilsētu pieredze liecina, ka šis ceļvedis ir spēcīgs tūrisma dzinējspēks. "Dažādi pētījumi un pieredze starptautiskās izstādēs ir parādījuši, ka gastronomiskais tūrisms ir strauji augoša niša Lietuvā. Tagad ir pienācis laiks to pierādīt praksē," viņa pauda.
Lietuva bija pēdējā Baltijas valsts, kas nebija iekļauta "Michelin" ceļvedī. Igaunija ceļvedim pievienojās 2022. gadā, un nule iznākušajā 2024. gada izdevumā abiem ar zvaigznēm apbalvotajiem restorāniem izdevās saglabāt šīs godalgas – restorāns "180° by Matthias Diether" saglabāja divas "Michelin" zvaigznes, ko tas saņēma pērn un kas ir lielākais zvaigžņu skaits vienam restorānam Baltijā, savukārt restorāns "NOA Chef’s Hall" saglabāja savu vienu "Michelin" zvaigzni.
Latvija prestižajam ceļvedim pievienojās 2023. gada novembrī, kad "Michelin" zvaigzni saņēma viens restorāns – "Max Cekot Kitchen", savukārt "Bib Gourmand" kategorijā iekļauti trīs restorāni – "Snatch", "SHŌYU" un "Milda", bet Zaļo zvaigzni saņēma "Pavāru māja" Līgatnē.
Par "Michelin" zvaigznēm:
- Vienu "Michelin" zvaigzni piešķir tādiem restorāniem, kuri ēdienu gatavošanā izmanto augstākās kvalitātes sastāvdaļas un kur ēdieni ar izteiksmīgām garšām tiek gatavoti nemainīgi augstā līmenī.
- Divas zvaigznes saņem tie, kuru šefpavāra personība un talants ir redzams meistarīgi pagatavotajos ēdienos – tie ir izsmalcināti un iedvesmojoši.
- Savukārt trīs zvaigznes ir pats augstākais apbalvojums, ko piešķir par izcilu pavārmākslas meistarību.