Dienas ziņas

Veikalos pēdējās plastmasas pudeles ar noņemamiem korķīšiem

Dienas ziņas

Medus cena – tuvu pašizmaksai

Dārzkopības institūtā Dobelē sācies ķiršu laiks!

Dobeles Dārzkopības institūtā sācies ķiršu laiks; aicina nākt lasīt

Dobeles Dārzkopības institūtā sācies viens no gada skaistākajiem mirkļiem – ķiršu laiks. Ķirši šogad sākuši ražot agrāk nekā pērn, un raža ir izcila. Šeit, kur tiek lolotas Latvijas selekcionāru radītās šķirnes un top jaunas, lielākais izaicinājums ir klimata pārmaiņas. Tāpēc daļa koku ir zem seguma – lai sargātu no plaisāšanas un krusas, kas pēdējos gados vasarās kapā kokus un krūmus bez žēlastības. Bet ikviens apmeklētājs aicināts nākt arī ar savu grozu, jo ļoti iecienīta ir pašlasīšana.

Daudziem tas joprojām ir pārsteigums, ka Ceriņu dārzā tikpat košs un krāsains ir vēl kāds laiks – ķiršu ražas svētki. Starp daudzajiem ķiršu lasītājiem sastopama arī Latvijā daudzu iecienītu ķiršu šķirņu mamma – Silvija Ruisa. Viņa savulaik pārņēma saldo ķiršu audzēšanu no dārza izveidotāja Pētera Upīša. 

"Koki bija ļoti lieli. Un cilvēki lasīja pa zemi, jo pa augšu lasīja strazdi. Sākām selekciju, lai ķirši [ogas] būtu lielāki," pastāstīja Silvija.

Savas izveidotās šķirnes selekcionāre gribēja nosaukt savu bērnu vārdos, bet daži vārdi jau bija aizņemti citviet Eiropā un atkārtoties nedrīkstēja. Meitas Aijas vārdā nosaukta pirmā šķirne, pie savas šķirnes ticis arī dēls Artis, bet Violas un Karmenas vārdos jau nosauktas ķiršu šķirnes Vācijā un Ungārijā. 

Dārzā turpinās darbs, veidojot jaunas, Latvijas klimatam raksturīgas šķirnes. Taču klimats mainās. Agrie pavasari ir liels izaicinājums, atzina selekcionāre:

"Ja ziemas kļūs īsākas un siltākas, neveidosies ziedpumpuri un neveidos augļus. Straujie pavasari, ziedēšanas un salnas...

Ja mēs tikai pēc tam sākam veidot šķirnes, tad jau būs par vēlu, jo klimats mainās straujāk, nekā mēs varam izveidot šķirni. 

Cenšamies ātrāk tikt galā ar šo procesu. Tāpēc viens no paņēmieniem ir mēģināt augu paraugus saldēt ziemā mākslīgā saldētavā, mākslīgi radot temperatūras svārstības. Protams, tas pilnībā neaizvieto dzīvo dabu, bet dod ieskatu, kas varētu būt izturīgāks."

Interesanti arī tas, ka Latvijā nav vienas iecienītas šķirnes. Cilvēki mīl dažādību, atklāja Dārzkopības institūta vadošā pētniece Daina Feldmane. Viņa norādīja, ka ķiršu laiks šogad Latvijā sācies neparasti agri – jau pirms Jāņiem.

Dārza apmeklētāji ir laipni aicināti ķiršus gan apskatīt un bildēt, gan nogaršot.

Zem seguma, kas arī ir viens no izmēģinātāju lielākajiem izaicinājumiem, pilnbriedā ir saldie ķirši.

"Tas ir segums, izmēģinājums, palīdz agrajām ķiršu šķirnēm nesaplaisāt, jo tās ir jūtīgākas uz mitrumu. Ja krāsošanās laikā nolīst lietus, tās grib plaisāt. Un tas mums palīdz novērst plaisāšanu un sargā no lietus," skaidroja Dārzkopības institūta ķiršu speciāliste Gundega Sebre.

Ķiršu laiks nav pārāk ilgs, tāpēc visi ķiršu mīļotāji tiek aicināti ciemos uz Dobeli šajās dienās. Nesteigties var vien tie, kam garšo skābie ķirši. Tie vēl gatavojas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti