"Tomātu audzēšanai šis ir bijis labvēlīgs gads – pietika siltuma, kā dažkārt pietrūkst. Ja audzēja siltumnīcā, tad mitrums bija atkarīgs no pašiem. Lauka tomātus palaistīja lietutiņš, kad nepalaistīja, tad lējām paši. Uz lauka ir ļoti labas ražas – ne tika Pierīgā, bet arī citur Latvijā," sezonu vērtēja Bražūne.
Pats mazākais izstādē apskatāmais tomāts ir zirnīšu tomāts, kura augļi sver mazāk par gramu vai līdz tam. Bražūne atzina, ka reti kurš uzmin pareizo atbildi, kad viņam vaicā, cik šāds tomātiņš varētu svērt.
Līdzās mazajām podziņām ir aplūkojami arī dažādi brangi, gaļīgi sviestmaižu tomāti. Bražūne norādīja, ka Latvijā tie ir visiecienītākie.
Cilvēki, kas atbrauc no citām Eiropas valstīm, mēdz brīnīties, ka ēdam tomātus uz sviestmaizēm, jo viņi tā nav ieraduši.
Lielākais eksemplārs izstādē sver vairāk par vienu kilogramu.
Tagad ir cieņā arī dažādi balkona tomāti, iespējas izaudzēt tos uz balkoniem ir ļoti plašas, atzina audzētāja. Vienlaikus viņa stāstīja, ka pret jaunajām šķirnēm cilvēki Latvijā ir diezgan atturīgi: "Varbūt nopērk pāris stādus, bet pārsvarā izvēlas jau pārbaudītas šķirnes, par kurām zina, ka būs garša un raža. Ja atbrauc ģimene ar bērniem, tad neizbēgami izvēlēsies kādu no jaunajām šķirnēm un kādus mazos tomātiņus."
Katra tomātu krāsa nenoliedzami ievieš savas garšas nianses, piemēram, tumšie garšos daudz citādāk nekā sarkanie. Savukārt dzeltenie un zaļie pārsvarā ir ļoti saldi, bet ir arī ar skābuma niansēm, skaidroja Bražūne.
Izstādē "Tomāti un garšaugi 2024" Dabas muzejā apskatāma no 14. līdz 18. augustam.