Rīta Panorāma

Uz Londonas zoodārza vārtiem radīts jaunākais Benksija darbs

Rīta Panorāma

LTV sāk jauno sezonu

Atklāj tomātu un garšaugu izstādi Dabas muzejā

No pasaulē mazākajiem tomātiņiem līdz gaļīgajām sviestmaižu šķirnēm. Krāsaini brīnumi izstādē Dabas muzejā

Latvijas Nacionālā dabas muzeja izstādē "Tomāti un garšaugi 2024" var apskatīt gan pasaulē mazākos zirnīšu tomātus, kuru augļi sver līdz vienam gramam, gan dažnedažādus gaļīgus sviestmaižu tomātus, kas Latvijā ir vieni no iecienītākajiem, Latvijas Televīzijai pastāstīja Elga Bražūne no dārzniecības "Neslinko".

"Tomātu audzēšanai šis ir bijis labvēlīgs gads – pietika siltuma, kā dažkārt pietrūkst. Ja audzēja siltumnīcā, tad mitrums bija atkarīgs no pašiem. Lauka tomātus palaistīja lietutiņš, kad nepalaistīja, tad lējām paši. Uz lauka ir ļoti labas ražas – ne tika Pierīgā, bet arī citur Latvijā," sezonu vērtēja Bražūne.

Pats mazākais izstādē apskatāmais tomāts ir zirnīšu tomāts, kura augļi sver mazāk par gramu vai līdz tam. Bražūne atzina, ka reti kurš uzmin pareizo atbildi, kad viņam vaicā, cik šāds tomātiņš varētu svērt.

Zirnīša tomāti, kura augļi sver līdz vienam grama.
Zirnīša tomāti, kura augļi sver līdz vienam grama.

Līdzās mazajām podziņām ir aplūkojami arī dažādi brangi, gaļīgi sviestmaižu tomāti. Bražūne norādīja, ka Latvijā tie ir visiecienītākie.

Cilvēki, kas atbrauc no citām Eiropas valstīm, mēdz brīnīties, ka ēdam tomātus uz sviestmaizēm, jo viņi tā nav ieraduši.

Lielākais eksemplārs izstādē sver vairāk par vienu kilogramu.

Tagad ir cieņā arī dažādi balkona tomāti, iespējas izaudzēt tos uz balkoniem ir ļoti plašas, atzina audzētāja. Vienlaikus viņa stāstīja, ka pret  jaunajām šķirnēm cilvēki Latvijā ir diezgan atturīgi: "Varbūt nopērk pāris stādus, bet pārsvarā izvēlas jau pārbaudītas šķirnes, par kurām zina, ka būs garša un raža. Ja atbrauc ģimene ar bērniem, tad neizbēgami izvēlēsies kādu no jaunajām šķirnēm un kādus mazos tomātiņus."

Katra tomātu krāsa nenoliedzami ievieš savas garšas nianses, piemēram, tumšie garšos daudz citādāk nekā sarkanie. Savukārt dzeltenie un zaļie pārsvarā ir ļoti saldi, bet ir arī ar skābuma niansēm, skaidroja Bražūne.

Izstādē "Tomāti un garšaugi 2024" Dabas muzejā apskatāma no 14. līdz 18. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti