Vai zini?
Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.
Problēma ar ožu ir tā, ka mums ir salīdzinoši maz kategoriju, kurās varam ievietot ožas uztvērumus, kad tos aprakstām valodiski.
Tomēr kopumā ožas īpatnība ir tā, ka tā ir maņa, kura vistiešāk saistīta ar mūsu emocijām un afektiem, jo smadzeņu reģions, kas atbild par ožas uztveri, ir arī tas reģions, kurš atbild par emociju apstrādi.
Oža ir arī tā maņa, kas visvairāk ir saistīta ar mūsu subjektīvajām, autobiogrāfiskajām atmiņām.
T.s. prustiskās atmiņas ir tās atmiņas, kuras precīzi atceramies pat desmitiem gadu pēc notikuma tieši olfaktoro kvalitāšu dēļ. Vecmāmiņas kaltētie āboli rudens vakaros ir mūsu atmiņas detalizētajā daļā, jo ietver ožas komponenti.
Zaudējot ožas spēju, būtiski zūd dzīves kvalitāte. Tas izskaidrojams ar ožas un emociju sasaisti. Zūdot ožai, zūd arī emociju regulācijas nianses. Tas arī izskaidro lielo īpatsvaru cilvēku, kuriem pēc Covid-19 ir raksturīgi depresīva rakstura traucējumi.
Protams, oža ir arī kritiska komponenta garšas uztverē – zūdot ožai, būtiski mazinās arī garšas uztveres nianses: lietojot pārtiku, izpaliek gandarījums, kā arī nekontrolēti mainās cilvēka svars.