Vai zini?
Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.
Piemēram, dzēriena garšas identifikācija ir atkarīga no redzes. Upeņu un apelsīnu garšas dzērienus ir ļoti vāji iespējams identificēt, ja tie ir netipiskās vai pretējās krāsās. Tāpat arī vīna ekspertiem, kuru acis aizsietas un nobloķēta ožas uztvere, ir grūti nošķirt sarkanvīnu no baltvīna.
Interesanti, ka lidmašīnas ēdiens negaršo tāpat kā uz zemes tāpēc, ka tieši skaņa traucē, nevis pašas garšas kvalitātes dēļ.
Daudz pētījumu liecina, ka salduma intensitāte ir maināma, mainot vizuālo izskatu.
Vienas un tās pašas intensitātes salduma dzēriens, kura krāsa ir sarkanīga vai dzeltenīga, tiks uztverts kā nedaudz saldāks nekā bezkrāsains vai arī zils vai zaļš. Tāpat arī abstraktas formas tipiski ir saistītas ar noteikta veida garšām – asas, leņkus ietverošas figūras tipiski saistītas ar skābu, sāļu vai rūgtu garšu, savukārt apaļas formas – ar saldu.
Interesanti, ka garšas patīkamā pieredze ir saistīta ar virkni konteksta faktoriem. Saskaņā ar vairāku laboratoriju pētnieku darba rezultātiem, vislabāk saldējums garšos parkā vasarā, bet vismazāk – mājās vienatnē.
Arī noformējums ļoti būtiski ietekmē ne tikai vizuālo patiku, bet garšas uztveri – to, kas glītāks, apēdīsim ar gardāku muti nekā identisku, bet mazāk glīti noformētu ēdienu.