Katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
Kā izskatās tava bērnības saldākā atmiņa? Parādi mums sava mīļākā saldā ēdiena recepti un bildes! Sūti uz [email protected].
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Peldošās salas
Nepieciešams:
- 1 l piena.
- 6 olas.
- 6 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
- Šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Baltumus saputo stingrās putās, tad pieliek divas karotes cukura, saputo, lai cukurs izšķīst.
Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.
Pārējo pienu uzvāra, ar putu karoti pienā liek baltumu, pa pusminūtei apvāra katru pusi ( ar karoti baltumu mākoni apgriež otrādi), raugās, lai piens nevārītos strauji, tikai nezaudētu karstumu. Izvārītos baltumus izņem no piena un liek traukā.
Kad viss olbaltums izvārīts, tad pienam pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet pienu maisīt! Kad piens "uzmet burbuli", katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var "saiet ziedos". Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.
Kad mērce atdzisusi, lej traukos un katrā liek olbaltumu salas.
Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja desertu gatavo bērns; lieliski, ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.
Variants: Desertu var pasniegt ar ogām, karameli vai šokolādi.
Raksta pirmpublikācija 2021. gada 9. janvārī