Melleņu kūka
Sastāvdaļas:
- 180 g klasisko "Selgas" cepumu
- 400 g melleņu
- 4 olu baltumi (ja mazas oliņas, tad 5)
- 5 ēdamkarotes cukura
Krēmam:
- 300 ml piena
- 50 g sviesta
- 4 olu dzeltenumi
- 200 g vārīta iebiezinātā piena
- 3 ēdamkarotes kukurūzas cietes
- 2 ēdamkarotes kviešu miltu
- 1 tējkarotes vanilīna cukura
- 1 šķipsniņa sāls
Pagatavošana:
1. Olas (4 gab.) pirms gatavošanas vēlams paturēt istabas temperatūrā. Sākot gatavot, atdala olu dzeltenumus no baltumiem.
2. Pirmo pagatavo krēmu. Bļodā sajauc kukurūzas cieti (3 ēdamkarotes), miltus (2 ēdamkarotes), vanilīna cukuru (1 tējkarote) un šķipsniņu sāls.
3. Nelielā katliņā ielej pienu (300 ml), pievieno sviestu (50 g) un olu dzeltenumus. Uzkarsē, bet neuzvāra.
4. Tad liek klāt iepriekš sajauktās sausās sastāvdaļas un vienā piegājienā ieber katlā. Ar putojamos slotiņu aktīvi un nepārtraukti maisa, līdz izveidojas viendabīga masa un sabiezē.
5. Noņem katliņu no uguns un pievieno iebiezināto pienu (200 g), turpina strauji maisīt, līdz tas pilnīgi izkūst un izveidojas viendabīga masa. Noliek krēmu maliņā atdzist.
6. Uzliek cepeškrāsni sildīties līdz 190 grādiem.
7. Ņem kūkas formu vai cepamtrauku un, drupinot cepumus (180 g) nelielos gabaliņos, noklāj ar tiem visu formas apakšu.
8. Pa virsu kā nākamo kārtu vienmērīgi izkārto mellenes (400 g).
9. Ņem dziļu bļodu, liek tajā olu baltumus un pievieno cukuru (5 ēdamkarotes). Ar mikseri kuļ, līdz izveidojas stingras putas (tā, lai, bļodu apgriežot otrādi, masa nekrīt ārā).
10. Atdzisušo krēmu vienmērīgi pārsmērā pāri melleņu kārtai.
11. Kā pēdējo kārtu liek saputoto olbaltuma masu.
12. Liek cepeškrāsnī un cep 7–10 minūtes 190 grādos, līdz augšiņa mazliet apbrūnē.
13. Ļauj kūkai nedaudz atdzist vai arī atdzesē pavisam un pasniedz. Labu apetīti. (Šī nebūs kūka, ko var skaisti sagriezt. To ar lāpstiņu vai karoti izceļ no formas un pasniedz "izjukušu" gabaliņu.)
Raksta pirmpublikācija 2024. gada 3. martā.