Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociācijas valdes priekšsēdētāja Guna Bīlande Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsver, ka labs un kvalitatīvs skolu ēdinātājs ir tas, kurš spēj izpildīt Ministru kabineta noteikumus, kas reglamentē skolu ēdināšanu, kā arī kreativitāti, sagatavojot daudzveidīgu uzturu.
Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Cimermanis vēlētos lielāku atsaucību konkursā, kā arī to, lai skolās vairāk izmanto Latvijas audzētāju produktus.
Ja jautā, kas ir labs pavārs, tad atbilde ir, ka tas, kur ir mazāk atkritumu, jo bērniem ēdiens garšo. Svarīga arī pašu bērnu iesaiste, arī tas, ka pavārs ir daļa no izglītības sistēmas.
Pēc reģionālās reformas lielākās pašvaldības neuztur skolās virtuves, kas ir diezgan sarežģīti, tāpēc izmanto ēdinātāju pakalpojumus.
"Tas, ka Rīgā izvāra (ēdienu) un to konteinerā ved uz Bausku barot bērnus, tas nav normāli, bet pašvaldības ir "iedzītas stūrī", jo viņu iepirkumos uzvar lētākais," pauž Cimermanis, arī minot, ka pēdējā laikā ir vērojams pozitīvas izmaiņas.
Bīlande min, ka būtisks konkursā ir arī pavāra darba novērtējums, jo bieži pavāra darbs paliek nenovērtēts, un ar šo konkursu vēlas celt pavāra darba prestižu. Tāpat konkurss aktualizē veselīgas pārtikas izvēli skolā kā vienu no instrumentiem, kā bērnam mācīt izvēlēties veselīgu ēdienu.
Skolas sacenšas par nominācijām:
- Labākais skolu ēdinātājs Latvijā;
- Labākais skolu ēdinātājs Rīgā;
- Labākais skolu ēdinātājs Kurzemē;
- Labākais skolu ēdinātājs Vidzemē;
- Labākais skolu ēdinātājs Zemgalē;
- Labākais skolu ēdinātājs Latgalē.
Pieteikt skolas konkursam var līdz 29. februārim. Ar konkursa nolikumu ir iespējams iepazīties LDUSA mājaslapā.