Svarīgākā auzu pārlsu cepumu sastāvdaļa ir auzu pārslas. Auzu pārslas ir salikto ogļhidrātu avots. Saliktos ogļhidrātus organisms pārstrādā lēnāk, tāpēc tie rada sāta sajūtu, kā arī tās būs enerģijas avots ilgākam laika periodam.
Auzu pārslas, īpaši pilngraudu auzu pārslas, satur šķiedrvielas. Tās labvēlīgi ietekmē vielmaiņu, veicina normālu gremošanas sistēmas darbību, rada sāta sajūtu, veicina gremošanu un regulāru vēdera izeju, kā arī labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru – mikroorganismus, kas dzīvo cilvēku gremošanas sistēmā, tādēļ ir svarīgi ikdienas uzturā iekļaut šķiedrvielām bagātus produktus.
Izdrukājamas darba lapas mazajiem:
Auzu cepumi
Sastāvdaļas:
- 2 banāni
- 4 ēdamkarotes zemesriekstu sviesta
- 50 g dzērveņu
- 50 g riekstu
- 50 g koksriekstu skaidiņu
- 200 g auzu pārslu
Pagatavošana:
Uzkarsē krāsni līdz 180°C.
Banānus samīca ar dakšiņu. Pievieno zemesriekstu sviestu un kārtīgi samaisa.
Pievieno riekstus, dzērvenes, kokosriekstu skaidiņas un auzu pārslas.
Visu sajauc kopā.
Pannā ieklāj cepampapīru. Ar rokām veido vienāda izmēra cepumus un kārto uz pannas.
Cepumus cep ~20–25 minūtes, līdz tie ir gatavi un brūni.
Pirms ēšanas atdzesē.
Bērnistabā piejamas izdrukājamas darba lapas un virtuāli krāsojami zīmējumi par veselīgu uzturu raidījumā "Cukuriņš un Feja".