Šajā receptē klasiksā karamele tiek aizvietota ar paštaisītu dateļu karameli, kurai papildus nav pievienots cukurs, un tā būs veselīgāka par cukuroto karemeli. Pamatne satur riekstu sviestu un mandeļu miltus, kas piedāvā augstu olbaltumvielu un veselīgo tauku saturu. Ar auzu un mandeļu miltu pamatni, dateļu karameli un šokolādes pārklājumu batoniņš sniedz dažādu tekstūru un garšu kombinācijas.
Veikalu batoniņi, īpaši tie, kas satur daudz cukura un piesātināto tauku, var veicināt svara pieaugumu un citas veselības problēmas, ja tos patērē bieži. Pateicoties augstajam olbaltumvielu un veselīgo tauku saturam, pašu gatavotie batoniņi var būt lieliska uzkoda pirms vai pēc fiziskās aktivitātes, palīdzot nodrošināt organismu ar enerģiju un palīdzot muskuļu atjaunošanai.
Izdrukājamas darba lapas mazajiem:
Šokolādes batoniņš
Sastāvdaļas:
Pamatnei:
- 110 g auzu miltu
- 20 g mandeļu miltu
- 40 g medus, agaves vai kļavu sīrupa
- 85 g riekstu sviesta (pēc izvēles)
- 1–2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
- Piens (ja nepieciešams masu padarīt mazāk blīvu)
Karameles slānim:
- 170 g dateļu bez kauliņiem, izmērcētas karstā ūdenī
- 2 ēdamkarotes izkausētas kokosriekstu eļļas
- 2 ēdamkarotes riekstu sviesta
- 170 g grauzdētu zemesriekstu
Šokolādes pārklājumam:
- ~100 g–150 g izkausētu tumšās šokolādes gabaliņu
- ~1–2 ēdamkarotes kokosriekstu eļļas
Pagatavošana:
Pamatne:
Lielā traukā sajauc visas batoniņu pamatnei paredzētās sausās sastāvdaļas un noliek malā.
Nelielā katliņā sajauc saldinātāju, sviestu un eļļu, līdz masa ir viendabīga. Iegūto masu un sausās sastāvdaļas kārtīgi sajauc kopā. Ja mīkla ir pārāk sausa, pievieno pa ēdamkarotei piena vai ūdens, līdz iegūta liela mīklas pika.
Gatavo mīklu ieklāj traukā/pannā, kas izklāta ar foliju vai pārtikas plēvi. Pirms pildījuma pievienošanas liek ledusskapī uz 15 minūtēm.
Karameļu slānis:
Nolej ūdeni no datelēm un liek tās blenderī. Pievieno izkausētu kokosriekstu eļļu un riekstu sviestu. Blendē, līdz izveidojas bieza, krēmīga karameļu masa. Izņem batoniņu pamatni no ledusskapja, vienmērīgi klāj karameļu masas kārtu uz batoniņu pamatnes un pārkaisa šo kārtu ar zemesriekstiem – ar rokām maigi iespiež zemesriekstus karameļu masā. Ar karameli pārklāto batoniņu pamatni ievieto atpakaļ ledusskapī uz 30–60 minūtēm, līdz tā kļūst stingra.
Glazūras pārklāšana:
Kad batoniņu pamatne ar karameli ir pilnībā sastingusi, izkausē šokolādi un kokosriekstu eļļu.
Batoniņu pamatni aplej ar šokolādi un pannu/trauku vēlreiz ievieto ledusskapī, līdz šokolāde sastingst. Kad šokolāde sastingusi, izņem trauku no ledusskapja. Sagriež kārtaino pamatni vienādos batoniņos. Gatavos batoniņus uzglabā ledusskapī.
Bērnistabā piejamas izdrukājamas darba lapas un virtuāli krāsojami zīmējumi par veselīgu uzturu raidījumā "Cukuriņš un Feja".