Šķelto zirņu smēriņš ar ķiploku grauzdiņiem
Sastāvdaļas:
Smēriņam:
- 150 g šķelto zirņu
- 400 ml ūdens
- 1 ēdamkarote (ēk) olīveļļas
- 3 ķiploku daiviņas
- 1 buljona kubiņš
- 1 tējkarote (tk) humusa garšvielu
- 1 tējkarote karija
- ½ tējkarotes kumīna
- ½ tējkarotes kurkumas
- 70 g lakto bez piedevām
- + malti melnie pipari
Grauzdiņiem:
- 300 g saldskābmaizes ar sēkliņām
- 3 ķiploku daiviņas
- 3 ēdamkarotes olīveļļas
- 2 tējkarotes persilādes
- 1 tējkarote tako garšvielu
Pagatavošana:
1) Noskalo un pāris stundas izmērcē zirņus (150 g). Var arī nemērcēt, bet tad būs ilgāk jāvāra.
2) Liek noskalotos zirņus katliņā un pievieno ūdeni (400 ml).
3) Turpat klāt uzreiz liek visas garšvielas – ķiploku spiedē saspiestu ķiploku (3 daiviņas), 1 buljona kubiņu, humusu (1 tk), kariju (1 tk), kumīnu (½ tk), kurkumu (½ tk), šķipsniņu maltu piparu, uzliek katliņam vāku un vāra uz lēnas uguns, kamēr zirņi ir mīksti, bet ik pa laikam tos vajag apmaisīt. Beigās konsistencei jābūt tādai biezai.
4) Masu nedaudz padzesē, tad pievieno olīveļļu (1 ēk) un lakto (70 g). Blendē līdz krēmīgai, viendabīgai konsistencei – vislabāk ar rokas blenderi.
5) Ķeras pie ķiploku grauzdiņu gatavošanas (šo var darīt, kamēr zirņi vārās). Ja maize ir pavisam svaiga un mīksta, tad vispirms veselas maizes šķēles izkārto cepampannā un ieliek cepeškrāsnī 150 grādos uz 5 minūtēm.
6) Mazā bļodiņā ielej eļļu (3 ēk), pievieno ķiploku spiedē saspiestu ķiploku (3 daiviņas), persilādi (2 tk), tako garšvielu (1 tk) un kārtīgi samaisa.
7) Ņem maizes šķēles un vienai pusei uzsmērē iegūto eļļas un garšvielu maisījumu.
8) Sagriež maizes šķēles garenos gabaliņos, izkārto uz cepampannas (pirms tam ieklāj tajā cepampapīru) un like cepeškrāsnī 160 grādos uz apmēram 10 minūtēm (ņemot ārā, tām jābūt mazliet kraukšķīgām, bet jāņem vērā, ka atdziestot tās vēl sacietēs).
9) Ķiploku grauzdiņus pasniedz ar zirņu smēriņu, mērcējot tajos maizīti un ēdot. Labu apetīti!