Nepieciešams:
• aptuveni 400 gramu kartupeļu
• aptuveni glāze miltu
• 200 gramu siera, vēlams cietā
• pusglāze piena (bet var arī iztikt bez)
• ķiploki, ja garšo
• sāls un citas iecienītas garšvielas
Pagatavošana:
1. Izvāra kartupeļus mīkstus (vēlams vārīt ar mizu), kad tie padzisuši, nomizo un sastampā viendabīgā masā.
2. Kartupeļiem klāt liek sāli, garšvielas un pakāpeniski pieber miltus, masu maisot un mīcot ar rokām. Miltus ber tik daudz, lai no masas var izveidot mīkstu kukulīti.
3. Tad ņem ceturtdaļu masas un izrullē desiņu, kuru savukārt griež sev tīkamā izmēra klimpiņās. Tās var izdekorēt, uzspiežot ar dakšiņu svītrainu rakstu.
4. Laiks vārīt ņoki – uzvāra ūdeni, met iekšā klimpiņas un vāra 10–12 minūtes.
5. Tikmēr uz pannas apcep ķiplokus. Kad tie tīkamā smaržā un garšā, lej klāt iepriekš krūzītē samaisītus miltus (tējkaroti) un šķidrumu no ņoki katliņa vai pienu.
6. Uz lēnas uguns karsē, pielejot pienu vai ūdeni tādā daudzumā, lai veidojas mērce. Liek klāt sieru, samaisa un met iekšā izvārītus ņoki. Vēl minūti pakarsē un apmaisa.
7. Pasniedz karstus vienus pašus vai ar salātiem.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. gada 18. martā.