Pavāriem iesācējiem ieteicams picas pamatnes vai mīklu iegādāties veikalā vai arī izmantot tortiljas, sanāks gardi.
Dārzeņu un vistas pica
Pavārs Lauris Aleksejevs iesaka veselīgas picas recepti.
Sastāvdaļas:
Picas mīklai:
- 800 ml ūdens.
- 200 g rudzu miltu.
- 800 g kviešu miltu.
- 6 g sausā rauga.
- Sāls.
- 1g kaltēta oregano.
Mērcei:
- 4 svaigi tomāti.
- 1 burkāns.
- 1 paprika.
- Pētersīļi.
- Sāls, pipari.
Piedevas:
- 500 g vistas filejas.
- 1 cukīni.
- 6 ķiršu tomāti.
- 1 paprika.
- 300 g Holandes siera.
- 125 g mocarellas siera.
Pagatavošana:
Mīklas sastāvdaļas samaisa bļodā līdz viendabīgai masai, aptuveni 7 minūtes.
Pēc tam mīklu atpūtina vienu stundu, ļauj tai uzbriest. Pēc tam mīklu mīca vēl aptuveni 5 minūtes, līdz tā kļuvusi staipīga.
No iegūtās mīklas veido aptuveni 150 gramus smagas mīklas bumbiņas, nedaudz uzraudzē, tad uz miltotas virsmas veido (stiepj) picas pamatni.
Sagatavo picas tomātu mērci, iepriekš noblanšējot tomātus, pievienojot burkānus, papriku, pētersīļus un sāli, piparus.
Uz picas pamatnes klāj sablenderēto tomātu mērci un pa virsu klāj iemīļotās piedevas.
Cep krāsnī 240 grādos 4–5 minūtes.
Izņem no krāsns, sagriež un dekorē ar svaigiem zaļumiem.
Mini picas
Mini picas ar pašgatavotu kečupu, dažādiem sieriem, garšaugiem un piedevām! Izklausās gardi un sarežģīti, bet to spēj pagatavot arī bērni. Recepte no raidījuma "Ralfs gatavo".
Sastāvdaļas mīklai:
- 500 g 00' tipa miltu.
- 330 ml silta ūdens.
- 7 g sausā rauga.
- 2 ēdamkarotes olīveļļas.
- ½ ēdamkarote cukura.
- ½ tējkarote sāls.
Sastāvdaļas virskārtai:
- 1 kārba tomātu savā sulā (400 g).
- 1 ķiploka daiviņa.
- 250 g Čedaras siera.
- 2 paciņas Mocarellas siera.
- Desa, vītināta gaļa, rukola – pēc vēlēšanās.
- 1 tējkarote oregano.
Pagatavošana:
- Miltus (500 g) un sāli izkaisa cauri sietam uz darba virsmas. Kalniņa vidū izveido caurumu.
- Traukā sajauc 330 ml silta ūdens (ap 40°C) kopā ar raugu (7 g), olīveļļu (2 ēk), cukuru (½ ēdamkarote) un sāli (½ tējkarote). Samaisa un atstāj uz dažām minūtēm.
- Izveidotajā miltu vulkānā lej šķidro masu un ar dakšiņu maisa, lai milti no maliņām pakāpeniski sajaucas ar šķidrumu un izveidojas mīkla.
- Beigās izveido mīklas bumbu un mīca, līdz tā ir vienmērīga un elastīga. To ieliek tīrā bļodā, kam pāri pārklāj dvielīti un atstāj siltā vietā uz 40 minūtēm (vai līdz palielinājusies apjomā divas reizes).
- Ieslēdz sildīties cepeškrāsni līdz 220 grādiem.
- Pārkaisa darba virsmu ar miltiem un vēl pavisam nedaudz pamīca mīklu. Tad to sadala vairākās daļās un no katras ar pirkstiem izveido apmēram 0,5 cm biezu plācenīti.
- Sagatavo "kečupu" – tomātus savā sulā (1 kārba, bet šķidrums jānolej nost) sablendē kopā ar 1 ķiploka daiviņu.
- Picas mīklu pamatnītes liek uz pannas, kas noklāta ar cepamo papīru.
- Pa virsu kārto iecienītās piedevas – paštaisīto "kečupu", sarīvētu Čedaras sieru, Mocarellas sieru, desu. Beigās pārkaisa ar oregano.
- Atstāj uz 15 minūtēm atpūsties un tad liek krāsnī. Cep apmēram 10 minūtes, līdz mīklas maliņas skaisti apbrūnē.
- Ja taisa picu ar vītināto gaļu un rukolu, tad šīs sastāvdaļas kārto jau uz izceptas picas.
Tortiljas pica
Ātri pagatavojama, var viegli variēt sastāvdaļas, katrs gatavot sev individuālu tortilju.
Nepieciešams:
- 4 tortiljas
- 2 tomāti
- 4 marinēti gurķi
- 4 ēdamkarotes humusa
- 100 g rīvēta labi kūstoša siera
- 100 Mocarellas siera
- 1 sarkanais sīpols
Pagatavošana:
Tomātus, sīpoli un gurķus sagriež mazos gabaliņos.
Sieru sarīvē. Mocarellu saplēš gabaliņos.
Uz katras tortiljas liek karoti humusa, izsmērē pa tortilju, pārkaisa ar gurķa, tomātu un sīpola gabaliņiem. Tad virsū liek rīvēto sieru un Mocarellas siera gabliņus.
Cep 180 grādos 7–10 minūtes.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2023. 4. jūnijā.