Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" sarunājas pediatre, bērnu neiroloģe Vizma Meikšāne, sertificēta fizioterapeite, Latvijas fizioterapeitu asociācijas fizioterapijas pediatrijā apakšgrupas vadītāja Solvita Ķerve un ģimenes ārsts, klīnikas "Alma" vadītājs Jevgeņijs Bodins. Ierakstā uzklausām Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas uztura speciālisti Lizeti Pugu.
Atbildot uz jautājumu – kad uzsākt zīdaiņa piebarošanu un ar ko, Meikšāne uzsver, ka vadlīnijas kopumā nav mainījušās, tās tagad ir brīvākas, bet kontrolēta izvēle piebarot ne agrāk par četriem mēnešiem, ne vēlāk par sešiem mēnešiem. Šīs ir vadlīnijas. Ja uzsāk piebarojumu, to dara ļoti lēni, ļaujot bērnam pētīt pirmo ēdienu – ēšanas iemaņas, norīšana, garšas sajūtas, tā ir jauna situācija bērna gremošanas sistēmai. To sauc par degustāciju, ar to neaizvieto ēdienreizi. Vadlīnijas saka, ka pirmajiem jābūt dārzeņiem, kas viegli sagremojami, sākt ar vienu dārzeni (zaļš cukīni, ziedkāposti, brokoļi), trešajā ceturtajā dienā pievieno pa vienai karotei citu dārzeni. Jāpēta, kā bērna organisms sagremo ēdienu. Alternatīva dārzeņiem var būt putra.
Bodins uzsver, ka vecāki var brīvi izvēlēties piebarošanas sākumlaiku, brīvi izvēlēties produktus, vislabāk tos, kas aug pie mums. Ar augļiem nevajag sākt piebarošanu, jo tajos ir daudz cukura. Vecākiem, sākot piebarošanu, ir mērķis iepazīstināt bērnus ar jauniem produktiem, darīt to ieteicams nesteidzoties.
Ķerve akcentēja, ka vecāki parasti bažījas par piebarošanu un faktu, ka bērns tajā laikā vēl nesēž, tad rodas jautājums – kādā pozā barot bērnu? Bērnu paņem uz rokām pussēdus pozā, vēlāk, kad bērns sēž, tad ēšanas laikā jāliek sēdus stāvoklī klēpī, vai bērns sēž atbalstīts.
Sākot piebarošanu, jāskatās, kāda ir bērna svara dinamika, ja slikta, tad vairāk pievērsīsies graudaugu putrām, skaidroja Puga. Vecāki baidās no alerģijām, bet nav jābaidās. Pēc septiņiem mēnešiem maina ēdiena faktūru – saspaida ar dakšiņu, ap deviņiem mēnešiem dod pirkstiņēdienu. Jāpievērš uzmanība garšas daudzveidībai un arī tam, lai ēdiens nav pārāk salds, te jāņem vērā arī augļu saldums. Analizējot pirktos produktus, slikti, ka nopērkamie biezeņi garšo līdzīgi un tiem ir biezeņa faktūra. Skatoties uz ēdiena gatavošanas veidu no uzturvielu saglabāšanas, tad ieteicams izvēlēties tvaicēšanas metodi. Ja izvēlas putras, var sākt arī ar industriāli pagatavotām putrām, vēlāk pāriet uz pašgatavotām. Nevajadzētu pievienot bērna ēdienam sāli un cukuru.
Katra ģimene ir sava valsts, ārsts var izstāstīt vecākiem, kā rīkoties labāk, uzskata Bodins. Šodien masu mediju spiediens ir ļoti liels, tas ietekmē vecāku izvēles.
Daktera praksē dzelzs deficīts zīdainim ir sastopams diezgan bieži, kas norāda arī uz piebarošanas nepilnībām un barības vielu deficītu.
Ja bērnu nepiebaro, tas vecākiem ir "ērts bērns", nevajag gatavot ēdienu.
Gaļu dod tad, ja bērns jau pārliecinoši ēd dārzeņus, labi sākt ar tītara gaļu.
Ķerve uzsver, ka košļāšana bērniem jāsāk no astoņiem mēnešiem. Ja bērns sēž krēsliņā ēšanas laikā, tad nav iemesla baidīties, ka bērns varētu aizrīties – tieši tas ir biežākais iemesls, kāpēc vecāki baidās bērnam dot sakošļājamu barību.