Dzērveņu–biezpiena deserts
Sastāvdaļas:
- 150 g svaigu dzērveņu
- 2 glāzes cukura
- pusglāze svaigi spiestas apelsīnu sulas
- 1 glāze miltu
- 3 ēdamkarotes kakao pulvera
- pustējkarote sodas
- pustējkarote sāls
- pusglāze olīveļļas
- ¾ glāzes paniņu
- 1 ola
- 500g biezpiena
- 150 ml saldā krējuma
Pagatavošana:
Pagatavo šokolades biskvītu:
- Bļodā sakuļ 1 olu, pievieno paniņas (¾ gl), eļļu (½ gl) un kārtīgi samaisa.
- Pievieno miltus (1 gl), cukuru (¾ gl), kakao pulveri (3 ēk), sodu (½ tk), sāli (½ tk) un visu kārtīgi samaisa, līdz iegūta vienmērīga mīklas masa.
- Mīklu lej uz cepampannas, kas izklāta ar cepamo papīru, un izlīdzina.
- Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 10–12 minūtes (līdz biskvītā iedurts kociņš iznāk tīrs, bez mīklas gabaliņiem). Kad gatavs – ņem ārā un kārtīgi atdzesē.
- No apelsīniem izspiež sulu (½ gl).
- Pagatavo dzērveņu mērci: Ielej katliņā izspiesto apelsīnu sulu (½ gl) un silda tajā cukuru (½ gl), līdz tas izkūst, tad pievieno dzērvenes (150 g), uzliek katlam vāciņu, jo ogas sāks "sprāgt", un vāra apmēram 20 minūtes. Tad noņem no karstuma un kārtīgi atdzesē (ja masa šķiet pārāk bieza, var pavārīt ilgāk, bet jāņem vērā, ka tā arī atdziestot vēl sabiezēs).
Pagatavo biezpiena krēmu:
- Biezpienu (500 g) izberž caur sietu.
- Viegli saputo saldo krējumu (150 ml) ar cukuru (3 ēk), pievieno biezpienu un samaisa.
Veido deserta noformējumu:
- No atdzisušā biskvīta izspiež apaļas formas glāzīšu vai burciņu diametrā (labāk izmantot mazās, zemās burciņas). Daļu no pāri palikušā biskvīta sadrupina.
- Burciņas pamatā liek biskvīta aplīti, tad biezpiena krēmu, tad dzērveņu mērci un pa virsu atkal biezpiena krēmu. Dekorē ar biskvīta drupačām un veselām ogām. Labu apetīti!