Ģimenes studija

Vairākas paaudzes zem viena jumta. Priekšrocības, trūkumi, pieredzes stāsti

Ģimenes studija

Kāpēc tik grūti atrast bērnam piemērotāku vidusskolu?

Vai un kā skolēni jāiepazīstina ar rupjmaizes kvalitātēm?

Skolas rudzu maizes programmā notiek pretendentu izvērtēšana; nav zināma projekta realizēšanas forma

Rudzu maizes programmā pirmsskolu un pamatskolu audzēkņiem vēl notiek projekta pretendentu izvērtēšana. Kad noskaidros pretendentu, varēs iepazīties ar to piedāvāto izglītojošo programmu un projekta realizēšanas formu.

Jau ziņojām, ka no 1. septembra līdz gada beigām pirmsskolu un pamatskolu audzēkņus ir plānots iepazīstināt ar rudzu maizi kā tradicionālu, nozīmīgu un reģionam raksturīgu pārtikas produktu.

 

Latvijas Radio raidījumā "Ģimenes studija" sarunājas uztura speciāliste Svara korekcijas programmā Olga Ļubina, Zemkopības ministrijas Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane, Latvijas Ēdinātāju asociācijas pārstāvis Jānis Meija,  Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) valsts sekretāra vietniece vispārējās izglītības un valsts valodas politikas jautājumos Kristīne Niedre-Lahtere.

Dace Freimane uzsver, ka šis nav pirmais šāds projekts, ir pieredze ar Skolas piena programmu un Skolas augļu un dārzeņu programmu. Rudzu maize ir ar īpašu vērtību, statistika rāda, ka rupjmaizes patēriņš pēdējo gadu laikā samazinājies par 19%, bet picu un pīrādziņu patēriņš ievērojami palielinājies. Ideja par šī pilotprojekta uzsākšanu nāca no esošās situācijas izvērtēšanas un arī maizes ražotājiem, skaidro Freimane.

Kristīne Niedre-Lahtere apstiprina, ka Zemkopības ministrija iniciēja šo projektu tāpat kā iepriekšējos projektus, bet projektu saturs arī ir diskutēts IZM, lai šie projekti būtu daļa no mācību satura, kas ir daļa no veselības pratības.

Ministrija uzskata, ka projektā maizes izrādīšana iet kopā ar skaidrojumu, pauž Niedre-Lahtere. Formālās un neformālās izglītības savienošana dod bērniem iespēju izzināt procesus un mainīt attieksmi pret produktu.

Skolu ēdinātāji ir pateicīgi par šādu iniciatīvu, kura popularizē veselīgu dzīvesveidu, pauda Meija. Vai skolu ēdināšanas iepirkums var atļauties labu rupjmaizi? Ja ir labi veidots iepirkums, tad var atļauties, uzskata Meija.

Olga Ļubina akcentēja, ka, strādājot ar bērniem un vecākiem, var izvērtēt, ka maizes patēriņš ir pietiekams, bet vairāk izvēlas baltmaizi. Lielākā daļa bērni un vecāki zina, ka rupjmaize ir veselīgāka par baltmaizi, bet bērni bieži to neēd, tad vecāki pērk baltmaizi, kliju vai saldskābo un sēklu maizi. Vecāki māca bērniem ēšanas paradumus, tāpēc vairāk jāstrādā ar pieaugušajiem, lai rudzu maize ēdienkartē būtu vairāk nekā baltmaize. Ļubina aicina ņemt vērā, ka rudzu maizei ir liels pievienotā cukura daudzums.

"Ģimenes studija"

"Ģimenes studija"

Izgaismo pieredzi un viedokļus par aktuālām ģimenes attiecību, veselības un izglītības tēmām.

Klausies podkāstā sev ērtā laikā un šādās lietotnēs - Spotify, Apple, Google . Jauna epizode katru darba dienu. Epizodes garums 50 minūtes.

Vienas nozares reklāmas kampaņa par valsts līdzekļiem – tā šo projektu raksturo radioklausītāja. Projekta veidotāji aicina sagaidīt rezultātus, uzsverot, ka šis ir pilotprojekts.

Nav vēl zināma struktūrshēma, kā bērni saņems maizi, jo ir nepieciešams kāds skaidrojums bērnam, te jāņem vērā arī bērnu vecumposms.

Niedre-Lahtere skaidro šī projekta gaitu – vēl gaida,

kad Lauku atbalsta dienests izvērtēs pieteikumu pretendentus, tad redzēs kopējo pieteikuma vīziju, svarīgi, lai maize pie bērniem nonāk kopā ar izglītojošo vīziju, to, sadarbojoties ar uztura speciālistiem, izstrādā projekta pretendents.

Ļubina akcentēja, ka svarīgi saprast, kā realizēs izglītojošo sadaļu, aicinot sadarboties ar Latvijas Diētas un uztura speciālistu asociāciju, lai var iepazīties ar izglītojošo saturu. Projekta mērķis, lai bērns būtu ieinteresēts un gatavs jaunām garšām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti