Svarīgākā maizīšu sastāvdaļa ir maize. No maizes nav jābaidās, bet jāatceras daži faktori, kam būtu jāpievērš uzmanība:
- Maizes veids – labāk izvēlēties pilngraudu maizi, tas nozīmē, ka maizē būs vairāk vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu, B grupas un E vitamīnu.
- Maizes piedevas sēklas / rieksti – maizei pievienojot sēklas un riekstus, tā kļūst olbaltumvielām un nepiesātinātām taukskābēm bagātāka.
- Sāls un cukurs daudzums – iegādājoties maizi, jāpievērš uzmanība sāls un cukura daudzumam. (Daudz sāls nozīmē: 1,25 grami vai vairāk sāls uz 100 gramiem produkta;).
Izdrukājami materiāli mazajiem:
Maizītes
Cukuriņa maizīte
Nepieciešams:
- 1 pilngraudu tostermaizes šķēle
- 60 g vājpiena biezpiena
- 1 ēdamkarote grieķu jogurta
- 1 šķipsna sāls
- Gurķis
- Lociņi
- Dilles
- Melnie pipari (nesamalti)
Pagatavošana:
1. Maizi apgrauzdē tosterī.
2. Biezpienu sajauc kopā ar grieķu jogurtu un sāli. Klāj uz grauzdētās maizes.
3. Nogriež divas vienāda biezuma gurķa ripiņas, un izgriež tām vidu (izveido brilles). Nogriež trešo ripiņu, izgriež divus trijstūrīšus – izveido acis. Uz trijstūrīšiem uzklāj nedaudz grieķu jogurta un uzliek pa vienam pipariņam (veido acis un acu zīlītes).
4. Lociņus sakapā sīkāk. No tiem veido smaidiņu.
5. No dillēm izveido matus.
Fejas maizīte
Nepieciešams:
- 1 pilngraudu tostermaizes šķēle
- 4 mazas salātlapas
- 2 ķiršu tomāti
- Krēmsiers
- 2 šķēles tītara šķiņķa
- Lociņi
- Melnie pipari (nesamalti)
- 1 marinēts gurķis
Pagatavošana:
1. Maizi apgrauzdē tosterī.
2. Uz maizes uzklāj krēmsieru.
3. No salātlapām veido pirmo kārtu četriem fejas spārniņiem.
4. Otro kārtu fejas spārniņiem veido no tītara šķiņķa šķēlītēm, katru šķēlīti pārgriežot uz pusēm.
5. Trešo kārtu fejas spārniņiem liek no marinētā gurķa šķēlītēm.
6. Ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm un izveido taureņa ķermenīti un galviņu. Uz tās tomāta pusītes, kura veido galviņu, uzklāj divus punktiņus krēmsiera un uz tiem uzliek divus piparus (izveido acis).
7. No diviem lociņiem izveido taureņa antenas.
Pelītes maizīte
Nepieciešams:
- 2 pilngraudu tostermaizes
- Siera šķēles
- Tītara šķiņķa šķēle
- Krēmsiers
- Gurķis
- Lociņi
- Apaļas divu izmēru formiņas (var izmantot arī dažādu diametru glāzes utt.)
Pagatavošana:
1. Vienu maizes šķēli apgrauzdē tosterī.
2. Uz maizes uzklāj krēmsieru.
3. No siera šķēles ar formiņas palīdzību izveido lielāku siera apli peles sejai, bet ar mazākās formiņas palīdzību – divus mazākus siera aplīšus ausīm.
4. No otras maizes šķēles ar mazākās formiņas palīdzību izveido vēl divusaplīšus ausīm, kā arī vienu vēl mazāka izmēra aplīti – peles degunam.
5. Uz maizes liek lielāko siera apli.
6. Uz mazajiem maizes aplīšiem virsū liek divus mazākos siera aplīšus. Gatavās "ausis" liek uz tostermaizes. Peles degunu arī liek uz tostermaizes.
7. No šķiņķa šķēlītes izgriež muti un acis. Liek uz tostermaizes.
8. No gurķa ripiņas izveido acu trijstūrīšus. Uz tiem uzklāj krēmsiera punktiņus, uz katra no tiem liek pipara graudu. Liek uz tostermaizes.
9. No lociņiem izveido peles ūsas.
Bērnistabā pieejamas izdrukājamas darba lapas un virtuāli krāsojami zīmējumi par veselīgu uzturu raidījumā "Cukuriņš un Feja".