Apskatot veikalos piedāvātos piena maisījumus, var secināt, ka ir piena maisījumi gan ar pievienotu palmu eļļu, gan bez tās, un viss ir patērētāja rokās – kādu maisījumu izvēlēties savam bērnam. Bet – vai palmu eļļu pievienot zīdaiņu pārtikai vispār ir pieņemami, to vaicājām Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD).
"Pirmkārt, palmu eļļa ir atļauta visos maisījumos zīdaiņiem, arī maisījumos, kas ir paredzēti pēc sešu mēnešu vecuma, un kā tāda šī eļļa nav aizliegta. Patiesībā Eiropā ir aizliegtas tikai divas eļļas maisījumos zīdaiņiem – tā ir sezama sēklu eļļa, un otra eļļa ir kokvilnas sēklu eļļa.
Viena lieta ir vienkārši palmu eļļa, bet cita lieta ir šīs daļēji hidrogenētas vai hidrogenētas palmu eļļas. Zīdaiņu maisījumos, ja patērētājs paskatīsies uz marķējumu, ļoti bieži būs tikai nosaukums – palmu eļļa. Tātad šī eļļa nav īpaši kaut kādu tehnoloģisko apstrādi izgājusi, kas radītu to risku, ka tur būtu kādas kaitīgas taukskābes. Mēs tad jau runājam par transtaukskābēm, kuras tad nu ir tās sliktās taukskābes," skaidroja PVD Pārtikas produktu reģistrācijas daļas vadītaja Diāna Birkenfelde.
Palmu eļļu iegūst, to izspiežot no eļļas palmu augļiem un to attīrot. Augu, tostarp palmu, eļļām ražotāji papildus var veikt to hidrogenēšanu, proti, kad nepiesātināto jeb "labo" taukskābju molekulām tiek piesaistīts ūdeņradis un rezultātā tiek iegūtas piesātinātās jeb "sliktās" taukskābes. Hidrogenēšanas rezultātā no šķidras augu eļļas var iegūt produktu, kas istabas temperatūrā ir ciets. Maisījumos zīdaiņiem, kuri ir reģistrēti PVD un kuri ir pieejami Latvijas tirgū, nav pievienota daļēji hidrogenēta palmu eļļa vai hidrogenēta palmu eļļa.
"Visā Eiropā ir noteiktas ļoti stingras prasības, un arī attiecībā uz transtaukskābēm ir ļoti stingri noteikts limits, kāds var būt šajos produktos.
Vienkārši būs rakstīts palmu eļļa, ja būs rakstīts – hidrogenēta vai daļēji hidrogenēta, to uz maisījumiem zīdaiņiem nevarēsiet jūs ieraudzīt. Zīdaiņu maisījumu ražotāji dēļ tā, ka ir tik ļoti limitēts tas transtauku saturs, kas ir produktā vispār atļauts, viņi nevarēs nodrošināt pat atbilstību," skaidroja Birkenfelde.
Uztura speciāliste, kura strādā arī ar zīdaiņiem, uzsver, ka viss ir atkarīgs no palmu eļļas apstrādes un kvalitātes, bet par zīdaiņu piena maisījumiem pievienoto palmu eļļu nevajadzētu satraukties.
"Ja runājam par zīdaiņu pārtiku, tad tiešām kontroles ir ļoti stingras, un tie ir piesātinātie tauki, kas tiek pievienoti, lai būtu sātīgāk. Jāpaļaujas arī uz to, ka ir tās Eiropas Savienības regulas, ka nevar būt tie transtauki, kas veidojas no nekvalitatīviem taukiem arī karsēšanas procesā un nav vairāk par 2%," pauda uztura speciāliste Guna Rijkure. "Bet atkal jāsaka, viņa noteikti ir pilnībā hidrogenēta, tiešām nu nedabū to atļauju tirgot bērnu pārtiku, ja tas viss nebūs apstiprināts. Tur vecākus var nomierināt, protams, tas ir tāds bubulis tagad, tā palmu eļļa, nu katram laikam kaut kas savs. Tagad ir palmu eļļas laiks pienācis, no kā visi baidās, nu vairāk sabiedrībai jādod tā informācija."
Doktore Daiga Konrāde skaidro, ka šo piena maisījumu mērķis ir maksimāli precīzi modelēt mātes piena sastāvu, kas ir zelta standarts mazuļa barošanai. Palmu eļļu parasti pievieno, lai panāktu līdzību ar mātes piena dabiskajām taukskābēm un uzturētu līdzīgu palmitīnskābes līmeni. Tomēr – ne viss ir tik viennozīmīgi.
"Pētījumi liecina, ka zīdaiņu piena maisījumi, kas satur palmu eļļu, neļauj absorbēt labos taukus, kā arī svarīgus minerālus, piemēram, kalciju. Pētījumi arī atklāj, ka palmu eļļas patēriņš var izraisīt problēmas vēlākā dzīvē, piemēram, samazinātu kaulu masu un samazinātu kaulu blīvumu. Tas ietekmē arī mūsu mazā bērna gremošanas sistēmu. Dažiem zīdaiņiem, dzerot mākslīgo maisījumu, kas satur palmu eļļu, var būt apgrūtināta vēdera izeja un rasties aizcietējumi. Tas notiek, kad palmitīnskābe (taukskābe, kas iegūta no palmu eļļas) saistās ar kalciju, veidojot nešķīstošas "ziepes" un nesagremotas daļiņas mazuļa zarnās, kas pēc tam tiek izvadītas no bērna ķermeņa cietākos izkārnījumos. Šo īpašību dēļ ir noteikts optimālais palmu eļļas saturs mākslīgajos maisījumos zīdaiņiem. Un zinātnieki strādā pie fermentatīvu substrātu iegūšanas, kas būtu maksimāli līdzīgi dabiskajam beta-palmitātam mātes pienā," stāstīja RTU Dabaszinātņu un tehnoloģiju fakultātes vadošā pētniece, Dr.sc.ing. Daiga Konrāde.
Dietoloģe Lolita Neimane uzsver, ka palmu eļļa ir pasaulē otrā izplatītākā eļļa un nav ne slikta, ne bīstama, taču jāievēro, lai uzturā nenonāktu pārāk daudz piesātināto taukskābju.
"Latvijā patiesībā par palmu eļļu tie stāsti iet līdzīgi, tā kā būtu kāds Frankenšteina produkts vai nu kaut kas ļoti, ļoti briesmīgs. Visus taukus var iedalīt, nu, nosacīti – labos, sliktos, vislabākā taukskābe ir Omega3, un vissliktākie tauki ir transtaukskābes. Mātes pienā ir trīs taukskābes, kas ir visplašāk pārstāvētas: pirmā ir oleīnskābe, otrā ir palmitīnskābe un linolskābe. Un tad, ja mēs paskatāmies, palmu eļļā visplašāk pārstāvētas trīs taukskābes: pirmā - palmitīnskābe, otrā - oleīnskābe un trešā linolskābe. Protams, es nevienu neaicinu tagad sākt pirkt palmu eļļu, lai tajā visu gatavotu, bet, no otras puses, ja mēs ieraugām produkta aprakstā šo palmu eļļu, tas nenozīmē, ka šis produkts uzreiz būtu neēdams, bet, kā es teicu, piesātinātās taukskābes uzturā ir jāizmanto mazāk," pauda Neimane.
Bet – kā ir ar palmu eļļu citos – pieaugušajiem domātajos produktos? Rūpīgi izlasot aprakstus, ieraudzīsim to ne vienā vien mūsu iemīļota produkta sastāvā. Tā ir viena no visbiežāk izmantotajām taukvielām pārtikas produktu ražošanā.
"Tā palmu eļļa tiešām ir tāds liels mīts, un cilvēki dalās divās daļās, ir vieni, kas uzskata, ka palmu eļļa ir superkaitīga, superneveselīga, tad ir otra daļa, kas saprot, ka tā palmu eļļa nemaz tik kaitīga nav. Tā, kas ir veselīgākā eļļa un kuru izmanto visvairāk arī kulinārijā, tā būs tā palmu eļļa, kuru iegūst no augu mīkstās daļas. Un tā ir tā sarkanā palmu eļļa, un viņa, protams, ir izmantojama vislabāk svaigā veidā, lai nezaudētu savas vērtīgās īpašības.
Es pati esmu tās sarkanās palmu eļļas cienītāja, bet arī šai eļļai, jo mazāka termiskā apstrāde, jo viņa būs vērtīgāka, tiešām tādā svaigā veidā tas būs smēriņa vietā, kas tiešām ir ļoti garšīga, gan šī te garša, gan smarža izteiksmīga, pat sviesta vietā viņu var izmantot, bet vairāk viņu izmanto ražošanā," pieredzē dalījās šefpavāre Ina Poliščenko.