Ābolu mafini
Sastāvdaļas:
Drupačām:
- 4 ēdamkarotes miltu.
- 2 ēdamkarotes cukura.
- ¼ tējkarotes kanēļa.
- ¼ tējkarotes kardamona.
- šķipsniņa sāls.
- 2 ēdamkarote (30g) auksta sviesta.
Ābolu pildījumam:
- 1 liels ābols (vai 2 vidēja lieluma).
- 1 ēdamkarote brūnā cukura.
- 1 ēdamkarote sviesta.
- ¼ tējkarote kanēļa.
Mafiniem:
- 2 olas.
- ⅔ glāze (100g) brūnā cukura.
- 100 g mīksta sviesta.
- 1 ¼ glāze (180g) miltu.
- 2 tējkarote cepamā pulvera.
- ¾ tējkarote kanēļa.
- ¼ tējkarote sāls.
- 100 ml (4 ēd.k.) skābā krējuma.
Pagatavošana:
- Pagatavo drupačas: bļodā samaisa miltus (4 ēdamkarotes), cukuru (2 ēdamkarotes), kanēli (¼ tējkarotes), kardamonu (¼ tējkarotes), šķipsniņu sāls, pievieno sviestu (2 ēdamkarotes) un virpina starp pirkstiem līdz izveidojas drupačas. Liek ledusskapī.
- Pagatavo ābolu pildījumu: nomizo ābolu, sagriež nelielos kubiņos un liek katliņā kopā ar pārējām pildījuma sastāvdaļām – brūno cukuru (1 ēdamkarotes), sviestu (1 ēdamkarotes), kanēli (¼ tējkarotes).
- Uzsilda līdz viss burbuļo, tad nogriež mazāku uguni un vāra, līdz cukurs izkūst un āboli kļūst mīksti (apmēram 3 minūtes). Tad noliek malā un atdzesē.
- Liek sildīties krāsni uz 200 grādiem un sagatavo mafinu formiņas.
- Bļodā sakuļ 2 olas ar cukuru (100 g), līdz tās kļūst gaišas un gaisīgas.
- Pievieno mīksto sviestu (100 g) un turpina kult, līdz iegūta vienmērīga masa.
- Pievieno sausās sastāvdaļas – miltus (180 g), cepamo pulveri (2 tējkarotes), kanēli (¾ tējkarotes), sāli (¼ tējkarotes) un skābo krējumu (4 ēdamkarotes), un visu samaisa.
- Mīklu liek formiņās tā, lai tā aizņemt tikai aptuveni trešo daļu no formiņas. Tad uz mīklas uzliek nedaudz ābolu pildījuma un pāri pārber sagatavotās drupačas.
- Cep 18–21 minūti, gatavību pārbaudot ar kociņu.