Šādi pagatavoti cukurgailīši ir gan aizraujošs eksperiments, gan lielisks našķis bērnu ballītei.
Nepieciešams:
- Pusglāze ūdens.
- Glāze cukura.
- Veļas knaģis vai cita veida saspraude.
- Koka irbulis.
- Glāze.
- Pārtikas krāsvielas.
Norise: Ūdeni uzvāra, pieber cukuru, maisa, līdz cukurs izkusis, izveidojies cukura sīrups. Ļauj cukura sīrupam nedaudz padzist, tad to ielej glāzē. Koka irbulīti iemērc sīrupā, tad cukurā, lai cukura graudiņi pielīp pie irbulīša. Irbulīti noliek nožūt.
Kad irbulītis nožuvis, tam piesprauž knaģi un noliek knaģi uz glāzes, lai tas turētu salmiņu. Ja knaģis ir par īsu, var izmantot citas līdzīgas lietas, piemēram, matu sprādzes vai virtuvē atrodamus rīkus.
Svarīgi, lai irbulīša cukurotais gals atrastos šķidrumā, un salmiņš neskartos pie glāzes sieniņām.
Un tad nepieciešama pacietība, kristāli augs vismaz trīs dienas.
Ja vēlaties krāsainus kristāla cukurgailīšus, cukura sīrupam pievieno pārtikas krāsvielas.
Kad kristāli izauguši, irbulīšus izņem no šķidruma un nožāvē.