Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
Nepieciešams:
- 250 g trekna biezpiena.
- 250 ml saldā krējuma.
- 150 g cukura.
- Ēdamkarote vaniļas cukura.
Pagatavošana:
Biezpienu izberž caur sietu vai sablendē; ja vēlas, lai krēmā ir biezpiena graudi, to var nedarīt.
Krējumam pieliek cukuru un vaniļas cukuru, saputo stingrās putās.
Saputotajā krējumā iemaisa biezpienu.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote cietes.
- 1,5 l ūdens.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.
Variants: Biezpiena krēmu pasniedz ar sablendētām saldētām vai svaigām ogām, kurām pielikts cukurs vai medus.
Variants: Krēmu pasniedz ar svaigām vai saldētām ogām, žāvētiem augļiem.
Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2021. gada 21. martā.