Kā izskatās Tava bērnības saldākā atmiņa? Parādi mums sava mīļākā saldā ēdiena recepti un bildes! Sūti uz [email protected].
Latvijas Televīzijas raidījuma “Īstās latvju saimnieces” uzvarētājas Brigitas Puriņas recepte.
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Buberta recepte
Nepieciešams:
- 700 g piena
- 170 g mannas
- 5 olas
- cukurs – pēc garšas
Pagatavošana:
Kad atdalīti olu dzeltenumi no baltumiem un dzeltenumi sakulti ar cukuru, tos pievieno mannas putrai. Pēc tam stingrās putās tiek sakults olbaltums, un arī tas dodas uz saldā ēdiena katlu.
Olbaltumus masā iecilā lēni, lai buberts izdodas čagans.
Bubertu galdā ceļ ar ogu ķīseli.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu
- 3 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote cietes
- 1,5 l ūdens
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu.
Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2021.gada 23.janvārī.