Uzburiet šādu ainu – vasaras diena, spēlēšanās ar draugiem pagalmā, līdz izsalkums iedzen istabā. Tad ar divām (sev un draugam) sviestmaizēm, kuras pārkaisītas ar cukuru, atgriežas pagalmā un kāri tās notiesā.
Noteikti katrai ģimenei ir savas bērnības gardumu receptes, parādiet tās saviem bērniem vai paši atcerieties sen aizmirstas bērnības garšas!
Te dažas idejas!
Rūgušpiens ar rupjmaizi
Rupjās maizes gabaliņus sagriež vai salauž nelielos gabaliņos. Rūgušpienā (paniņās, kefīrā) iejauc cukuru, samaisa, lai cukurs izkūst. Rūgušpienā ieber maizes gabaliņus, var pārkaisīt ar kanēli.
Rupjmaize ar cukuru
Vienkāršais variants – rupjmaizes šķēlīti iemērc ūdenī, tad cukurā (vislabāk garšo, ja cukurtraukā iemērc visu maizes šķēli, ja ber ar karotīti, tad nesanāk tik gardi). Smalkāk, ja rupjmaizes vai baltmaizes šķēli apsmērē ar sviestu vai skābo krējumu, tad pārkaisa ar cukuru.
Ziediņi
Pienā iemaisa cukuru (vai sāli), iebirdina sausu biezpienu. Klāt ēd rupjmaizi ar medu (tad pienam neliek cukuru).
Kupiņas
Rūgušpienā vai paniņās iejauc biezpienu. Klāt ēd maizi ar medu vai siļķi.
Silts piens, baltmaize un aveņu zapte (nejaukt ar ievārījumu!)
Silts, tikko izslaukts vai gluži pretēji – auksts piens ar baltmaizi un aveņu zapti.
Cepta baltmaize ar cukuru
Uz pannas izkausē sviestu, baltmaizes šķēles apcep no abām pusēm brūnas, pārkaisa ar cukuru.
Vārīts kondensētais piens
Kondensētā piena bundžu liek ūdenī, vāra pāris stundas, līdz iegūst karamelizētu kondensēto pienu.
Šokolāde
Skābo krējumu sajauc ar cukuru un kakao pulveri.
Gogelmogels
Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru.
Auzu pārslas ar āboliem un medu
Rīvētus ābolus sajauc ar auzu pārslām, medu un skābu krējumu. Šai receptei iespējamas daudzas variācijas, tikai cukurs ir nemainīga sastāvdaļa.
Cukurgailītis
Pannā izkausē cukuru, sabrūnina, salej karotēs, lai sastingst. Protams, var liet formiņās! Cukurgailīšus ieguva arī, cukuru karotē karsējot uz liesmas.
Kādi ir tavi bērnības gardumi? Dalies – [email protected]
Raksta pirmpublikācija Lsm.lv 2018. gada 1. martā.