Cukurmaize, gogelmogels un citi bērnības gardumi. Tavam bērnam tie garšotu?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem un 1 mēneša.

Gan jau ne viens vien dzirdējis par senatnes pieticību un mūsdienu lielo izvēli, runājot par bērnu vēlmēm apģērba, ēdiena, izklaižu jomā. Parādi bērnam, kas bija sendienu gardumi!

Uzburiet šādu ainu – vasaras diena,  spēlēšanās ar draugiem pagalmā, līdz izsalkums iedzen istabā. Tad ar divām (sev un draugam) sviestmaizēm, kuras pārkaisītas ar cukuru, atgriežas pagalmā un kāri tās notiesā.

Noteikti katrai ģimenei ir savas bērnības gardumu receptes, parādiet tās saviem bērniem vai paši atcerieties sen aizmirstas bērnības garšas!

Te dažas idejas!

Rūgušpiens ar rupjmaizi

Rupjās maizes gabaliņus sagriež vai salauž nelielos gabaliņos. Rūgušpienā (paniņās, kefīrā) iejauc cukuru, samaisa, lai cukurs izkūst. Rūgušpienā ieber maizes gabaliņus, var pārkaisīt ar kanēli.

Rupjmaize ar cukuru

Vienkāršais variants – rupjmaizes šķēlīti iemērc ūdenī, tad cukurā (vislabāk garšo, ja cukurtraukā iemērc visu maizes šķēli, ja ber ar karotīti, tad nesanāk tik gardi). Smalkāk, ja rupjmaizes vai baltmaizes šķēli apsmērē ar sviestu vai skābo krējumu, tad pārkaisa ar cukuru.

Ziediņi

Pienā iemaisa cukuru (vai sāli), iebirdina sausu biezpienu. Klāt ēd rupjmaizi ar medu (tad pienam neliek cukuru).

Kupiņas

Rūgušpienā vai paniņās iejauc biezpienu. Klāt ēd maizi ar medu vai siļķi.

Silts piens, baltmaize un aveņu zapte (nejaukt ar ievārījumu!)

Silts, tikko izslaukts vai gluži pretēji – auksts piens ar baltmaizi un aveņu zapti.

Cepta baltmaize ar cukuru

Uz pannas izkausē sviestu, baltmaizes šķēles apcep no abām pusēm brūnas, pārkaisa ar cukuru.

Vārīts kondensētais piens

Kondensētā piena bundžu liek ūdenī, vāra pāris stundas, līdz iegūst karamelizētu kondensēto pienu.

Šokolāde

Skābo krējumu sajauc ar cukuru un kakao pulveri.

Gogelmogels

Olu dzeltenumus sakuļ ar cukuru.

Auzu pārslas ar āboliem un medu

Rīvētus ābolus sajauc ar auzu pārslām, medu un skābu krējumu. Šai receptei iespējamas daudzas variācijas, tikai cukurs ir nemainīga sastāvdaļa.

Cukurgailītis

Pannā izkausē cukuru, sabrūnina, salej karotēs, lai sastingst. Protams, var liet formiņās! Cukurgailīšus ieguva arī, cukuru karotē karsējot uz liesmas.

Kādi ir tavi bērnības gardumi? Dalies – [email protected]

 

Raksta pirmpublikācija Lsm.lv 2018. gada 1. martā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti