Kā izskatās Tava bērnības saldākā atmiņa? Parādi mums sava mīļākā saldā ēdiena recepti un bildes! Sūti uz [email protected].
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Ievārījuma sambuks ar vaniļas mērci
Nepieciešams:
Sambukam:
- 6 olu baltumi
- 400 ml salda ievārījuma
Vaniļas mērcei:
- 1 l piena
- 6 olu dzeltenumi
- 5 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- Šķipsniņa sāls.
Pagatavošana:
Olu baltumus un dzeltenumus atdala. Dzeltenumus saputo ar cukuru un vaniļas cukuru, pieliek sāli, pielej nedaudz piena.
Pārējo pienu uzvāra, pielej olu dzeltenumus. Neaizmirstiet pienu maisīt! Kad piens “uzmet burbuli”, katlu noņem no uguns. Ir svarīgi raudzīties, lai vaniļas mērce nevārītos, jo tad olu dzeltenumi var “saiet ziedos”. Jāuzmanās, ja katlam ir dubultdibens, tas ilgi tur karstumu. Vislabāk gatavo mērci ieliet bļodā.
Vaniļas mērci atdzesē.
Baltumus saputo ļoti stingrās putās, tad iecilā ievārījumu. Sambuku var gatavot, izmantojot svaigas vai saldētas ogas. Tad olu baltumus saputo ar cukuru un svaigas vai saldētas ogas liek klāt beigās, visu saputojot.
Ieteikums: Vaniļas cukuru vieglāk izmantot, ja gatavo bērns; ja izmantojat vaniļas pāksti, to pārgriež un pākstī esošās sēkliņas ar nazi nokasa un pieliek pienam.