Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Kurzemnieki lepojas ar "Abavas sniegu" un "Dundagas krēmu", abu desertu atšķirība ir tikai vienā sastāvdaļā – rozīnēs.
“Abavas sniegs” ar ogu mērci
Krēmam nepieciešams:
- 1 l piena.
- 160–180 g mannas.
- šķipsniņa sāls.
- 300 ml saldā krējuma.
- 3–4 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura.
Pagatavošana:
Pienu uzvāra, pieliek šķipsniņu sāls. Maisot pienu, pieber mannu – jāsanāk stingrai biezputrai; cik daudz mannas nepieciešams, tas atkarīgs no mannas briedības. Atcerieties, ka putra atdziestot sabiezēs vairāk.
Kad putra pilnībā atdzisusi, sāk kult putukrējumu. Vislabāk to darīt ar mikseri – pieliek cukuru un vaniļas cukuru, kad krējums sāk biezēt, bet nav pavisam saputots, liek klāt mannu, kuļ, līdz masa ir kā sniegs.
Variants: "Dundagas krēma" atšķirība – vārot mannas biezputru, pieliek rozīnes.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote cietes.
- 1,5 l ūdens.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Variants: Dzērveņu vietā izmanto ogu sulu, saldētas vai svaigas ogas, rabarberu kātus, ievārījumu.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2021. gada 28. martā.