Katru nedēļas nogali piedāvājam vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
Aicinot atsaukt atmiņā un izmēģināt senas ģimenes receptes un jauniegūtas, lai bērnus iepazīstinātu ar klasiskajiem latviešu desertiem, izveidojām rubriku “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!".
Kā izskatās Tava bērnības saldākā atmiņa? Parādi mums sava mīļākā saldā ēdiena recepti un bildes! Sūti uz [email protected].
Maizes zupa ar žāvētiem augļiem un putukrējumu
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Nepieciešams:
- 500 g rupjmaizes.
- 200 g žāvētu augļu.
- 160 g cukura.
- Dzērveņu vai jāņogu sula.
- 250 ml saldā krējuma.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- Vaniļas cukurs.
Pagatavošana:
Maizi sagriež šķēlēs, garozu atstāj tikai tad, ja tā nav tumši apcepta. Maizes šķēles apgrauzdē cepeškrāsnī.
Maizi liek katlā, pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj maizei samirkt.
Kad maize samirkusi, to sablendē viendabīgu kopā ar ūdeni, kurā maize mirkusi. Ja vēlas, lai zupā būtu maizes gabaliņi, maizi sastampā vai ar putotāju sakuļ tā, lai paliek gabaliņi.
Maizes zupai pieliek žāvētos augļus, ja tie lielāki, sagriež gabaliņos, pieliek cukuru, kanēli un pēc garšas pielej skābu sulu. Tad pielej ūdeni, ja nepieciešams, pavāra trīs līdz četras minūtes.
Vārītājam jāizvēlas zupas biezums, tad pēc vēlmes pielej ūdeni vairāk vai zupu atstāj biezāku.
Viens no zupas vārīšanas veidiem – tai pielej nedaudz ūdenī atšķaidītas kartupeļu cietes – apmēram vienu ēdamkaroti uz šo zupas daudzumu.