Mēs jau rakstījām par sendienu gardumiem – gogelmogeli, cukurmaizi, pašgatavotu "šokolādi" no skāba krējuma, cukura un kakao, zaptsmaizi un citām neparasti un neatkārtojami gardām bērnības atmiņām.
Piedāvājam kādreiz populāru saldo ēdienu – apjautājieties, kurš no jūsu ģimenes to atceras.
Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
Ķīselim:
- 500 ml piena
- 2 ēdamkarotes cukura
- 1 ēdamkarote vaniļas cukura
- 1,5 ēdamkarotes kartupeļu cietes
Mērcei:
- 250 g dzērveņu
- 500 g ūdens
- 100 g cukura
- Tējkarote kartupeļu cietes
Pagatavošana:
Uzvāra pienu, pieliek cukuru un vaniļas cukuru (iespējams, jūs vēlēsieties mazāk cukura). Kartupeļu cieti sajauc ar nelielu daudzumu ūdens un pieliek pienam, uzvāra.
Ķīseli pasniedz ar ogu mērci.
Mērcei dzērvenes vāra ūdenī, tad izspiež sulu. Vienkāršā katliņā uzvāra ūdeni, tajā ieliek caurduri vai sietu, ieber dzērvenes, kad ogas sakarsētas, ar karoti tās saspiež un izskalo ūdenī.
Sulai pievieno cukuru un ūdenī iemaisītu cieti, uzvāra un atdzesē.
Mērcei var izmantot dažādas sulas un ogas.
Ķīselim var pārkaisīt grauzdētas auzu pārslas. Uz pannas izkausē sviestu un 50 g cukura, kad cukurs un sviests izkusuši, iemaisa auzu pārslas (nepilnu glāzi). Kad tās kraukšķīgas, noņem no pannas (lai neturpina cepties) un liek uz šķīvja atdzist.
Gardi arī ar svaigām vai saldētām ogām, skābu ievārījumu.
Varat izmēģināt vēl kaut ko no mūsu recepšu krājumiem:
- Ievārījuma rausis
- Auzu pārslu krēmu
- Kūka "Melnais princis"
- Ābolkūka ar vaniļas drumstalām
- Cepumu un biezpiena mājiņas
- Ābolmaize ar olu krēmu
Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2019. gada 17. novembrī.