Recepte vienkārša, darbiņu varēs atrast pat vismazākie.
Nepieciešams:
- 250 ml piena,
- 2,5 līdz 3 glāzes miltu,
- 50 g svaiga rauga,
- 200 g sviesta,
- 4 ēdamkarotes cukura,
- šķipsniņa sāls,
- pūdercukurs,
- 3 apelsīni.
Pagatavošana:
Apelsīnus nomazgā, divus sagriež šķēlēs, vienam norīvē miziņu.
Uzsilda (nedrīkst uzvārīt!) pienu. Siltajā pienā iedrupina raugu, pieliek šķipsniņu sāls un cukuru, kārtīgi sakuļ, lai raugs izmaisās pienā. Tad siltajam pienam pieliek sviestu, lai izkūst, beigās iemaisa rīvēto miziņu.
Miltus liek klāt pa nelielām porcijām. Pieliek apmēram divas glāzes, samaisa, līdz sanāk pastingra mīkla. Iespējams, nebūs nepieciešamas trīs glāzes miltu, bet varbūt mazāk.
Mīklu samīca, saveļ bumbā, liek ar eļļu iesmērētā bļodā, pārsedz ar pārtikas plēvi un uz 20 līdz 30 minūtēm liek ledusskapī.
Krāsni sakarsē līdz 190 grādiem.
No mīklas var izveltnēt lielu rausi, pārlikt to ar apelsīna šķēlēm. Var veidot apaļus rausīšus – kā saulītes, lai uz katra var uzlikt vienu apelsīna šķēli.
Raušus cep apmēram 25 minūtes – līdz malas zeltainas. Gatavus pārkaisa ar pūdercukuru.