Katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
Klasiskie latviešu deserti
Rubrikā “Ierādi bērnam latviešu klasiskos desertus!” katru nedēļas nogali piedāvāsim vienu recepti, iesakot to izmēģināt kopā ar bērniem.
- Buberts
- Auzu pārslu krēms ar ogu mērci
- Piena ķīselis ar dzērveņu mērci
- Peldošās salas
- Debesmannā
- Šokolādes krēms
- Melleņu klimpas
- Biezpiena sacepums
- Žāvētu ābolu krēms
- Kakao ķīselis ar pienu
- Biezpiena krēms ar ogu ķīseli
- Maizes zupa
- Putukrējums ar citrona vafelēm
- Sambuks
- "Abavas sniegs" un "Dundagas krēms"
Kā izskatās Tava bērnības saldākā atmiņa? Parādi mums sava mīļākā saldā ēdiena recepti un bildes! Sūti uz [email protected].
Mūsu aicinājumam dalīties ar klasisko desertu receptēm atsaukusies Laila Rudzone, atsūtot gan recepšu aprakstus, gan fotoattēlus.
Šokolādes krēms
Sauc kā gribi – kakao krēms, šokolādes krēms, padomju ēdnīcas krēms, bērnības garša – tas ir tik garšīgi! To apstiprinājuši daudzkārt dažādu viesību galda viesi, kas lūguši šokolādes krēma papildporcijas, par šo desertu raksta Laila Rudzone.
Nepieciešams:
- 2 olas.
- 6–7 ēdamkarotes cukura.
- 2–3 ēdamkarotes bez kaudzes kakao.
- 1 /2 glāze piena.
- 250 ml saldā krējuma.
- 2 tējkarotes ar kaudzi želatīna.
- Vanilīns.
- Sāls.
Pagatavošana:
Želatīnu aplej ar dažām karotēm auksta ūdens un uzbriedina 10 minūtes.
Olu dzeltenumus saputo ar cukuru gaisīgus un pieber kakao pulveri, saputo.
Katliņā uzvāra pienu, noņem no uguns un pielej želatīnu, izmaisa.
Pienu lēnām, nepārtraukti putojot, lej pie olu masas. Kad kārtīgi samaisīts, noliek padzist.
Saputo saldo krējumu stingrās putās ar vienu ēdamkaroti cukura un vanilīnu, mini šķipsniņu sāls.
Kad olu un piena masa atdzisusi, tajā iemaisa putukrējumu, lej traukā, liek vēsumā sastingt.
Pasniedz ar ķīseli.
Ķīselis
Nepieciešams:
- 200 g dzērveņu.
- 3 ēdamkarotes cukura.
- 1 ēdamkarote cietes.
- 1,5 l ūdens.
Pagatavošana:
Uzvāra ūdeni, ieber nomazgātas dzērvenes, vāra, līdz tās pārsprāgst.
Ja nevēlas, lai ķīselī paliek ogu mizas, dzērvenes var ielikt nelielā caurdurī, ar visu caurduri iegremdē ūdenī, kad dzērvenes pārsprāgst, tās ar karoti izrīvē caur caurduri, mizas paliks, tās izmet.
Dzērveņu sulai pieliek cukuru, uzvāra un pieliek ar ūdeni sajauktu cieti, uzvāra, atdzesē.
Raksta pirmpublikācija LSM.LV 2021. gada 16. janvārī.