Pirms sākat gatavot šeit pieminētos ēdienus, noteikti bērniem jāparāda dažādu putraimu veidi – grūbas, putraimi, manna.
Piedāvājam izmēģināt trīs senas receptes.
Zīdenis
Nepieciešams:
- Žāvēta cūkas kāja.
- Glāze zirņu.
- Pusglāze grūbu.
- Sīpols.
- Pipari.
- Sāls.
Pagatavošana:
Zirņus iepriekšējā vakarā pārlej ar aukstu ūdeni, lai izmirkst.
Cūkas kāju, zirņus, grūbas, sīpolu pārlej ar ūdeni, pieliek piparus un vāra, līdz zirņi un gaļa gatavi.
Pieliek sāli pēc garšas. Ūdens daudzumu regulē, zīdenis ir zupas biezumā.
Bukstiņputra
Nepieciešams:
- Glāze putraimu.
- 5 lieli kartupeļi.
- 500 ml piena.
- 2 sīpoli.
- 200 g žāvētas gaļas.
Pagatavošana:
Putraimus nomazgā un pārlej ar ūdeni, vāra uz lēnas uguns gandrīz gatavus.
Kartupeļus mizo un sagriež gabaliņos.
Kad putraimi mīksti, pieliek kartupeļus un pielej pienu. Maisot vāra putru gatavu, sāli pieliek pēc garšas. Iespējams, būs vēl jāpielej piens vai ūdens, lai veidotos bieza putra.
Gaļu sagriež gabaliņos, kopā ar smalki sagrieztiem sīpoliem apcep. Putru pasniedz ar sacepto gaļu.
Koča
Nepieciešams:
- 300 g grūbu.
- 200g žāvēta speķa.
- 3 sīpoli.
- Sāls.
Pagatavošana:
Grūbas uz sausas pannas apgrauzdē brūnas.
Gaļu sagriež smalki, apcep kopā ar sagrieztiem sīpoliem.
Sautējamā traukā ar augstākām malām kārtām liek grūbas un apcepto gaļu. Pāri pārlej karstu ūdeni tā, lai ūdens virs kočas būtu apmēram trīs centimetri.
Traukam uzliek vāku un liek cepeškrāsnī 170 grādos, sautē, līdz grūbas gatavas. Kočai jābūt irdenai.
Raksta pirmpublikācija LSM.lv 2017. gada 30. decembrī.