Jāņi nav strikta robežlīnija, pēc kuras rabarberi tūlītēji kļūst kaitīgi. Izšķirošais rādītājs ir tas, vai zaļie kāti ir pārauguši un kļuvuši kokaini.
"Ja ēdīs tādus kātus, kas ir kā ar zāģi zāģējami, tie būs kaitīgi. Visa sūreņu dzimta, pie kuras pieder arī rabarberi un skābenes, uzkrāj skābeņskābes sāļus kristāliņu veidā," skaidroja profesore Eniņa. Mazie kristāliņi, nonākot cilvēka ķermenī, var, piemēram, veicināt nierakmeņu veidošanos.
Kamēr rabarbera kāts vēl ir maigs, mīksts, tikko sācis savu veģetāciju un neko kaitīgu savās šūnās nav uzkrājis, to var ēst droši, norādīja farmācijas doktore.
Pēc Jāņiem vecos kātus vajag izraut, lai aug jaunie. Tos atkal drīkst droši ēst.
"Tāpat ir ar skābenēm – nogriež nost veco ceru, lai aug jaunās lapiņas. Lūdzu, tās ēd uz veselību," teica profesore, piebilstot, ka vasarā gan rabarberi un skābenes zaudē savu aktualitāti, jo tad dārzā parādās citi zaļumi un ogas: "Tie vairāk ir pavasara kārumi".
Rabarberu receptes
Raksts pirmo reizi LSM.lv publicēts 2020. gada 25. jūnijā.