Pazīstamais gastroenterologs Anatolijs Danilāns uzskata – līdzšinējie pieņēmumi par olām ir maldīgi: “Sāksim ar to, ka zinātnē notikuši lieli atklājumi. Agrāk mēs visi rājām, ka nevajag olas lietot, jo olas dzeltenumā ir holesterīns un tas bojās asinsvadus. Bet izrādās, ka tās ir muļķības. Olas ir labs uztura produkts. Ēdiet olas, katru dienu kaut vai pa divām olām!”
Danilāns uzsver – nav atšķirības, vai ēstas tiek lauku vistu olas, vai vistu kūtīs iegūtās olas. Kaut dzeltenumi atšķiras, bioķīmiskais sastāvs ir vienāds.
Būtiskas atšķirības nav arī starp vistu un paipalu olām: “Vistu olas ir labas. Man žēl vistiņu, ka kāds Latvijā dzīvojošās vistiņas apvaino.
Nu, ja kādam patīk, lai lieto paipalu olas, bet lai nestāsta, ka tās ir veselīgākas par vistu olām. Abas ir labas, abas ir ēdamas.”
Daudzveidīgāki kļuvuši arī Lieldienu olu krāsošanas paņēmieni. Līdztekus ierastajām sīpolu mizām olas var izdaiļot arī ar speciāli ražotām krāsvielām.
“Nav labi, ja katru dienu lietotu krāsotas olas. Pieļauju, ka kaut kāds krāsvielas daudzums šķērsot olas čaumalu. Bet, vienai, divām reizēm, kur krāsas pārdod pasaulē un tirgo veikalos un neviens nav atstiepis kājas, tad arī Latvijā neatstieps,” saka gastroenterologs.
Cik daudz olas Lieldienu mielastā apēst, katram jāizvēlas pašam. Tiesa, pārspīlēt nedrīkst. Īpaši uzmanīgiem jābūt cilvēkiem, kuri ievērojuši gavēni.