Lai ieraudzītu un tuvāk aplūkotu ežus, vairs nav nepieciešams doties naksnīgās pastaigās pa nomaļiem ceļiem. Nav arī jābēdā, ka tiks iztraucēta kāda savvaļas ežu ikdiena, jo ežu kafejnīcā iespējams satikt pie cilvēkiem radušus adatainos draugus. Tur parasti kautrīgie un noslēpumainie dzīvnieki priecē apmeklētājus ik dienu.
“Šī ir mākslīgi audzēta ežu šķirne. Tā ir baltā vēdera un Alžīrijas eža sajaukums. 90. gados šķirni radīja mākslīgi, un šie eži var izdzīvot tikai kā mājdzīvnieki. Viņi nevarētu izdzīvot ārpus iekštelpām, jo tam nav piemērota viņu ķermeņa temperatūra. Viņiem arī nav mednieka instinkta, kā tas ir meža ežiem,” skaidro kafejnīcas pārstāve Tatjana Denegina.
Atšķirībā no savvaļas ežiem šie dzīvnieki nedodas ziemas miegā un līdz ar to visu gadu pieejami apskatei cilvēkiem. Ežus no dzimšanas apmāca gulēt pa nakti, tāpēc viņi ir pieraduši pa dienu būt aktīvi un enerģiski.
“Ikvienam no viņiem ir atšķirīgas rakstura iezīmes. Katram ir savs vārds, krāsu īpatnības un tā tālāk. Ja apskatīsiet visus 24 ežus, redzēsiet, cik tie visi ir dažādi,” stāsta Denegina.
Eži kafejnīcā dzīvo īpašos terārijos. Siltas gaismas un vilnas somas uztur nepieciešamo ķermeņa temperatūru. Katram dzīvniekam atvēlētas darba un brīvās dienas, lai dzīvnieki nenogurtu no nemitīgās cilvēku uzmanības.
Ikvienam apmeklētājam arī izsaka konkrētas norādes pirms tikšanās ar ežiem. Kārtīgi jānomazgā rokas, kā arī jāzina, kuras ķermeņa daļas drīkst aiztikt. Ežiem, piemēram, nepatīk, ja tos aizskar tuvu pierei. Kafejnīcā arī ēšana un dzeršana notiek šķirti no dzīvniekiem.
Kafejnīca ir atvērta jau vairāk nekā gadu, un to iecienījušas ģimenes ar bērniem. Pēc īpašnieku teiktā, katru mēnesi to apmeklē apmēram 2500 cilvēku.