Pirmās rakstiskās liecības par "šmalunci" (vācu: "Schmalunz" – geschlagenes Obstmus (putots augļu biezenis)) atrodamas kādā 1796. gada pavārgrāmatā: "Tie āboli top nomizoti, sagriezti, tie graudiņi izņemti, un ūdenī mīksti vārīti; tad ar vīnu, cukkeru, kanielu un korintēm kastrolā tik ilgi vārīti, kamēr tie mīksti kā bieza putra, un nekādi gabali vairs nevaid; tad top bļodā likti un ar cukkeru un kanielu apbārstīti, un ja grib vēl ceplī likti, ka virsū drusciņ brūni apcepj. Šo rikti arridzan mēdz aukstu ēst ar saldu krējumu, bet tad nevaijag tos ābolus ar vīnu vārīt, bet ūdenī jeb saldā pienā un kad atdzisuši irr, tad top ar saldu krējumu samaisīti, jeb tas krējums īpaši uzdots."
Saldais ēdiens "šmalunce"
Nepieciešams:
- 10–12 lieli āboli
- ½ litrs salda krējuma
- 200 g cukura
- 20 g želatīna
Pagatavošana:
Ābolus nomazgā, izcep cepeškrāsnī, sablendē un/vai izrīvē caur sietu. Var izmantot arī iepriekš sagatavotu, sasaldētu un pirms gatavošanas atkausētu ābolu masu. Aukstā ūdenī iemērc želatīnu, uzbriedina un izkausē. Ābolu masai pievieno cukuru un izkausēto želatīnu, iemaisa sakultu saldo krējumu. Salej trauciņos un atdzesē. Var pasniegt ar vaniļas mērci.