Īstās latvju saimnieces

Īstās latvju saimnieces. Aiga Bitmane

Īstās latvju saimnieces. Signe Ezeriņa

Mazā medus kūciņa. Deserts «Īstās latvju saimnieces» gaumē

Ierasti medus kūku gatavo lielu un katram griež pa gabaliņam, taču šo klasisko desertu var pagatavot arī neierastākā versijā – katram gatavojot atsevišķi miniatūru kūciņu. Pārsteidz savus viesus ar mazajām medus kūciņām pēc raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībnieces Signes Ezeriņas receptes!

Lauku mājas "Indāni" saimniece Signe Ezeriņa.
Lauku mājas "Indāni" saimniece Signe Ezeriņa.

Signe ar savu vīru saimnieko lauku sētā "Indāni", kur var redzēt visdažādākos četrkājainos draugus – suņus, kaķus, aitas, kazas, zirgus, govis, teļus, cūkas, vistas, pīles un vēl, un vēl. Signei ir divi savi bērni – dēls un meita, kuri jau ir pieauguši, saimniece ir arī audžumāte vēl 15 smaidīgiem bērniem – daži jau pieauguši, daži vēl pavisam maziņi. Signe ir ne tikai savas lauku sētas "Indāni" saimniece, bet arī pirtniece.

Sastāvdaļas

Mīklai:

  • 40 g medus
  • 1 ola
  • 80 g cukura
  • 50 g sviesta
  • šķipsniņa sāls
  • 1/2 tējkarote sodas un dažas piles etiķa tās "dzēšanai"
  • 200 g miltu

Pildījumam un greznošanai:

  • 200 g krēmsiera
  • 200 g saldā krējumā
  • 60 g pūdercūkura
  • 1 tējkarote vaniļas cukura vai vaniļas ekstrakta
  • zemenes, mellenes, ēdamie ziedi, cepumi, konfektes – viss, kas patīk un noder greznošanai

Pagatavošana

Mazās medus kūciņas
Mazās medus kūciņas

Cukuru, medu, olu, šķipsniņu sāli liek katliņā uz lēnas uguns, pievieno sviestu. Kad cukurs izkusis un viss izveidojies viendabīgā masā, pievieno sodu ar dažām pilēm etiķa, kas to "dzēš". Noņem no uguns. Kad viss atdzisis, pievieno miltus un izmīca viendabīgā masā. Masu liek "atpūsties" ledusskapī uz dažām stundām vai līdz nākamajai dienai.

Pēc tam masu izrullē uz cepampapīra apmēram 4 mm biezumā, virsū liek formiņu un ar spicu nazīti to izgriež. Pirms cepšanas izgrieztās mīklas formiņas sadursta ar dakšiņu un liek cepties uzkarsētā cepeškrāsnī piecas sešas minūtes.

Pēc tam gatavo krēmu – krēmsieru sajauc ar saldo krējumu, pūdercukuru un vaniļas cukuru. Sastāvdaļas saputo, liek konditorejas maisiņā un ar vēlamo uzgali uzspiež krēma piciņas. Pēc tam liek virsū nākamo izcepto mīklas formu un atkārtoti uzspiež uzputotā krēma piciņas. Parasti liek trīs kārtas.

Virsū kārto visu, ko vien sirds vēlas, – mellenes, zemenes, citas ogas un augļus, cepumus, zefīrus, konfektes vai citas ēdamās lietas.

"Īstās latvju saimnieces"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti