Šajā "Īsto latvju saimnieču" sezonā tiekas dalībnieces, kas reiz jau raidījumā piedalījušās. Eleganto Brigitu Puriņu skatītāji iepazina piektajā sezonā, kurā viņa plūca uzvaras laurus. Viņa saimnieko Straupes "Rūjās" un Straupes lauku labumu tirdziņa kafejnīcā Straupes Zirgu pastā.
Nepieciešams:
- 6–12 neliela izmēra gurķi
- 300 gramu maltās gaļas
- 2–3 sīpoli
- Puslitrs liellopa vai dārzeņu buljona
- Sāls
- Garšvielas
- Sviests
Pagatavošana:
Sviestā apcep smalki sakapātus sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Pievieno malto gaļu, garšvielas, samaisa un sutina, kamēr gaļa gatava.
Gurķus nomazgā, gareniski pārgriež uz pusēm un no katras daivas ar karoti izņem sēklas. Katrā gurķa pusītē izgrebtajā iedobē iekaisa nedaudz sāls un pilda izcepto, atdzesēto malto gaļu. Saliek gurķa pusītes kopā (tā, lai pildījums nespiežas ārā) un apsien ar auklu.
Lēzenā pannā izkausē nedaudz sviesta, liek pildītos gurķus un pārlej buljonu. Uzliek vāku un sautē 15 līdz 20 minūtes. Atdzesē, noņem auklu un pasniedz ar marinētu sērpiepi un balandas pesto.
Sautētos pildītos gurķus var pasniegt arī karstus ar buljonā pagatavotu mērci vai ar jebkurām citām piedevām.