4. studija

Kāpēc rīdzinieki nolēmuši sūdzēt tiesā Rīgas domi?

4. studija

4. studija. Veļu laiks un termoregulatori

Kā "Īstā latvju saimniece" aicina izbaudīt Halovīnu?

Sula, uzkoda ar kamambēru un zupa – kā ķirbi gatavo «Īstās latvju saimnieces» uzvarētāja Signe Ezeriņa

Garda sula, krāsnī cepta uzkoda ar kamambēra sieru un sildoša zupu – šos trīs labumus no vienas sastāvdaļas – ķirbja – gatavo raidījuma "Īstās latvju saimnieces" uzvarētāja Signe Ezeriņa. Izmēģini šīs receptes, ko Signe atklāja Latvijas Televīzijas raidījumam "4. studija", un baudi veselīgās rudens veltes dažādību!

Ķirbja sula ar apelsīnu

"Pamēģināsim ķirbju sulu netradicionālāk, pieliksim klāt apelsīnu sulu," aicina Signe. Saimniece citrusauglim norīvē apelsīnu miziņu, tad to kārtīgi nomizo. Sulu spiedē vispirms izspiež riekstu ķirbi, pēc tam piespiež apelsīnu sulu un kārtīgi samaisa. Sulu pilda glāzē, uzber pa virsu norīvēto miziņu un mazlietiņ kanēļa.

Garšu nianses var mainīt pēc sirds patikas – piemēram, kanēli var pievienot vairāk, sulai klāt var pierīvēt ingveru, pielikt cidoniju vai kļavu sīrupu, kā arī apelsīna vietā izmantot kādu citu augli, bet visa pamatu pamatā ir ķirbis.

Uzkoda ar kamambēra sieru

Krāsnī cepts ķirbis ar kamambēra siera
Krāsnī cepts ķirbis ar kamambēra siera

Kad vitamīniem bagātā sula nobaudīta, Signe atklāj viņas iecienītāko ķirbja ēdienu, kuru viņa gatavo visai bieži. Šeit nepieciešams izmantot sviesta ķirbi, ko nomizo un sagriež šķēlītēs.

"Liekam uz cepešpannas, uzsmidzinām virsū olīveļļu, tad uzliekam virsū šķēlītēs sagrieztu [kamambēra] sieriņu, uzkaisām sēkliņas, uzliekam timiāna zariņu un mazlietiņ pārlejam pāri medu," stāsta Signe. Visu cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 25 minūtes, tad ņem ārā no krāsns un bauda mutē kūstošu ēdienu.

Ķirbju biezzupa

Signe ķirbjus gatavo diezgan bieži, līdz to sezona ir beigusies. Viens no populārākajiem ēdieniem ir ķirbju biezzupa, ko saimniece gatavo no kartupeļiem, burkāniem, sviesta ķirbja un kausētā siera. Zupā vari izmantot daļu ar dobjo vidu, kur iekšā ir sēkliņas.

"Izņem sēkliņas ārā, sagriežam gabaliņos. Vispirms katlā liekam burkānus, tad pieliekam kartupeli un ķirbi. Kad viss sāk vārīties, tad pieliekam, protams, klāt garšvieliņas un visu savārām. Viss ir mīksts, noņemam no uguns, sablendējam, tad liekam atpakaļ, lai viss sāk silt, un tad liekam klāt kausēto sieru," gatavošanas gaitu skaidro Signe. Zupu apmaisa, pagaršo un pievieno mazlietiņ ingvera. Tad sviestā un ķiplokos apgrauzdē sēkliņas, pievieno bekonu, sagrauzdē arī to un pasniedz kopā ar zupu. Zupu var pasniegt ar mazām lašmaizītēm.

 

Visas latvju saimnieču receptes


 

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti