Veģetārie Cēzara salāti skolēnu gaumē. Vistu aizstāj ar riekstiem

Kopš brīža, kad šefpavārs Mārtiņš Rītiņš Cēzara salātus ienesa Latvijas gastronomijas ainā, tie ir visiem labi zināmi. Taču recepte ir vien atspēriena punkts, lai katrs nonāktu līdz garšai, kas apmierina, uzskata Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēni. Tādēļ Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost" viņi gatavoja šī ēdiena veģetāro versiju, ietērpjot to jaunās garšās, bet saglabājot kodolu.

"Pavārs nost"

"Pavārs Nost'' ir Latvijas Radio 5 organizēts starpskolu ēst gatavošanas konkurss. Labākās no labākajām Latvijas skolām sacenšas par labākās ēst gatavotājas skolas statusu. Gardas maltītes, labi pavadīts laiks un jautri viesi – tas viss sagaida ''Pavārs Nost'' epizodēs Kristera Karlsona vadībā!

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas godu konkursā pārstāvēja Rihards Burbickis, Rūta Demitere un Alise Stupāne.

 

Nepieciešams

  • 50 g Indijas riekstu
  • 50 g valriekstu
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1/5 tējkarote sāls
  • 100g rukolas
  • 250g mocarella siera
  • šķipsniņa melno piparu
  • 70g karamelizētu sīpolu
  • pāris lapiņas timiāna
  • 2 tējkarotes majonēzes
  • 1 tējkarote medus sinepju
  • 1 ēdamkarote piena
  • 1 ēdamkarote cietā siera
  • 2 daiviņas grauzdēta ķiploka
  • 50 ml kvasa
  • šļuka baltvīna

 

Pagatavošana

Cēzera salātu versija Rīgas 1. ģimnāzijas skolēnu gaumē
Cēzera salātu versija Rīgas 1. ģimnāzijas skolēnu gaumē

Lai atspēkotu tradicionāli izmantotās vistas olbaltumvielas, receptei ir izvēlēti Indijas rieksti un valrieksti, ko ar pavisam mazliet eļļas un sāli uz cepamā papīra nepilnas desmit minūtes grauzdē cepeškrāsnī. Grauzdēti rieksti uzglabājami arī vēlākai lietošanai, taču, pasniegti šādā veidā, tie vienlaikus arī kalpo par alternatīvu tradicionāli izmantotajai brusketa sausmaizītei. Rieksti tiek mazliet sakapāti un ar nedaudz olīveļļas samaisīti ar rukolu, kas aizstāj ierasto Romas kāpostu. Šajā laikā ir plaši pieejama svaiga vietējā rukola – sezonāliem un vietējiem produktiem vienmēr tiek dota priekšroka, jo uz šķīvja vēlamies likt vietējos produktus ar spilgtām garšām. Rukola sniedz arī patīkamu, mazliet rūgtu un stipru garšu, ko līdzsvarojam ar nedaudz mocarellas siera, kam uzkaisām melnos piparus.

Anšovu garša aizstāta ar karamelizētiem sīpoliem, kas uz nelielas uguns bez papildus cukura stundas garumā tiek karamelizēti, sautējoties mazliet kvasā. Beigās sīpoli tiek glazēti ar mazliet baltvīna un nedaudz sāls. Aromātam labprāt pievienojam timiānu.

Visbeidzot salātus kopā "savelk" Cēzara mērce, ko šoreiz negatavojām uz olas dzeltenuma bāzes, bet izmantojām jau gatavu majonēzi, kādas divas tējkarotes, kam pievienojām aptuveni tējkaroti medus sinepju, pienu, ēdamkaroti cietā siera un pāris daiviņas krāsnī grauzdētu ķiploku. Pievienojam mazliet sāls, melnos piparus un līdzsvarojām garšu pēc ieskatiem.

Pasniedz, uz šķīvja klājot rukolu, tad karoti Cēzara mērces, karoti sīpolu un mocarellu. Pārkaisa ar mazliet riekstiem un noslēdz ar sāli un olīveļļu. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti