Risoto ar riekstiem un baklažāniem. Gatavo skolēni

Lai šobrīd visā pasaulē zināmo itāļu rīsu ēdienu risoto padarītu nedaudz sātīgāku, tam var pievienot sviestā ceptus baklažānus un grauzdētus rīsus. Izmēģini šo risoto versiju, sekojot Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas skolēnu receptei, ko viņi atklāja Latvijas Radio 5 starpskolu ēst gatavošanas konkursā "Pavārs Nost".

"Pavārs nost"

"Pavārs Nost'' ir Latvijas Radio 5 organizēts starpskolu ēst gatavošanas konkurss. Labākās no labākajām Latvijas skolām sacenšas par labākās ēst gatavotājas skolas statusu. Gardas maltītes, labi pavadīts laiks un jautri viesi – tas viss sagaida ''Pavārs Nost'' epizodēs Kristera Karlsona vadībā!

Rīgas Valsts 1. ģimnāzijas godu konkursā pārstāvēja Rihards Burbickis, Rūta Demitere un Alise Stupāne.

Nepieciešams

  • 600 g rīsu (svars nevārītiem rīsiem)
  • 1,2 litrs dārzeņu buljona (ja gatavo pats, izmanto burkānus, seleriju, sīpolus, timiānu, lauru lapu, melnos piparus, kaltētas gailenes)
  • 1 sīpols
  • 1 puravs 
  • 400 g šampinjonu
  • pāris stiebri rozmarīna
  • šķipsniņa kaltēta oregano
  • 120 g krāsnī grauzdētu valriekstu un Indijas riekstu
  • 1 baklažāns
  • sāls
  • olīveļļa
  • sviests cepšanai

Pagatavošana

Risoto ar riekstiem un baklažāniem
Risoto ar riekstiem un baklažāniem

Rīsus paredzēts vārīt dārzeņu buljonā, ko gatavo, vārot katlā vienādās proporcijās burkānus, seleriju un sīpolus, pievienojot pāris stiebrus timiāna, lauru lapu, melnos piparus un pāris kaltētas gailenes. Vāra stundu vai divas. Pēc tam ļauj buljonam ievilkties, ideālā gadījumā vairākas dienas. To var arī saldēt vēlākai lietošanai. Rīsus buljonā vēlams izvārīt iepriekšējā dienā.

Baklažānus nepieciešams sagriezt puscentimetru biezās šķēlēs un tām uzbērt sāli, lai tiek izvilkts mitrums. Pēc nepilnas pusstundas mitrumu nosusina un baklažānus cep sviestā, pēc izvēles var pievienot arī garšaugus, piemēram, oregano.

Pannā apcep nedaudz smalki sagriezta vai sarīvēta sīpola. Kad tam iztvaikojis šķidrums, uzgriež lielu liesmu un pievieno šampinjonus un nedaudz sāls, kas palīdz ātrāk izvilkt mitrumu. Kad sēnēm iztvaikojis šķidrums, tās turpina apcept. Šampinjoniem var pievienot timiānu, rozmarīnu, ķiploku, oregano vai kādu citu garšaugu pēc ieskatiem.

Apceptos šampinjonus noliek malā. Tad uz pannas sviestā viegli apcep sasmalcinātu puravu, pievieno rīsus un turpina cept uz lielas liesmas, pēc pāris minūtēm pievieno arī iepriekš sagatavotos šampinjonus. To visu cep kādu minūti.

Laiks servēt. Uz šķīvja liekam rīsus, pārber kapātus riekstus un uzliek divas šķēles cepta baklažāna, noslēdzot ar mazliet sāli un olīveļļu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti