15 sklandraušiem nepieciešams:
Mīklas groziņam:
600 grami rudzu miltu
60 grami sviesta
150–200 grami ūdens
šķipsniņa sāls
Kartupeļu pildījumam:
1 kilograms kartupeļu
šķipsniņa sāls garšai
150 grami sviesta
100 grami krējuma pēc izvēles
2 olas
Burkānu pildījumam:
1,5–2 kilogrami burkānu
cukurs pēc garšas
šķipsniņa sāls
300 grami skābā krējuma
2 olas
"Jumtiņam":
200–300 grami skābā krējuma
cukurs pēc garšas
malts kanēlis pēc izvēles
Pagatavošana:
-
Miltus sajauc ar siltu ūdeni, kam iepriekš pievienots sviests un sāls. Mīklai jābūt stingrai, labi veltnējamai, taču ne pārāk cietai.
-
Gatavo mīklu izveltnē apmēram 1,5–2,5 milimetru biezumā, no tās izrullē, izspiež vai izgriež apaļas formas pamatnes 10–15 centimetru (cm) diametrā. Mīklas pamatnes malas 1,5–2 cm uzloka uz augšu un šādi sagatavotas pamatnes liek uz ieziestas plāts. Malām jābūt saturīgām un stingri jāstāv uz augšu.
-
Gatavo kartupeļu pildījumu. Kartupeļus novāra un samīca viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno sāli. Masai pievieno izkausētu sviestu vai krējumu un olas. Kā garšvielu var lietot ķimenes.
-
Gatavo burkānu pildījumu. Burkānus novāra un samaļ viendabīgā masā, kurai mīcot pievieno cukuru, skābu krējumu un olas.
-
No rudzu miltiem izveidotajās pamatnēs klāj kartupeļu masu, tai virsū – burkānu masu. Cep krāsnī augstā (220–250 grādu) temperatūrā, līdz mīklas pamatne kļuvusi sausa (15–30 minūtes).
-
Gandrīz gatavus sklandraušus pārziež ar krējumu, kas sajaukts ar cukuru un olu. Visu pacep vēl 5 līdz 10 minūtes.