Rīta Panorāma

Pasaulē nosoda Krievijas raķešu triecienus pa Ukrainu

Rīta Panorāma

Intervija ar Latvian Cycling Girls pārstāvēm Svetu Dreimani un Zani Kalveršu-Ķeņģi

Parīzē ēdiena gatavošanas tradīcijas glabā 300 gadus sena konditoreja

Parīzē ēdiena gatavošanas tradīcijas glabā 300 gadus sena konditoreja

Visā pasaulē plaši pazīstama Francijas pavārmāksla, kurai pastiprināta uzmanība patlaban pievērsta arī gaidāmo Parīzes olimpisko spēļu dēļ. Ēdiena gatavošanas tradīcijas šeit glabā arī pirms gandrīz 300 gadiem izveidota konditoreja 

Konditorejas īpašnieks Džonatans Dolfi norādīja: "Nikolā Štorers bija Luija XIV konditors. Viņš kalpoja karalim un visam galmam Versaļā 18. gadsimta sākumā. Viņš karalim rīkoja visus banketus un lielās balles. Karalis viņu ļoti mīlēja un bija visu viņa gatavoto konditorejas izstrādājumu cienītājs. Bet pēc vairākiem gadiem Versaļā Nikolā 1730. gadā nolēma atvērt savu veikalu, kur mēs atrodamies šodien."

Štorers izveidoja recepti slavenajai ruma kūkai, kura Parīzē joprojām ir iecienīts kārums. Konditorejas popularitāti palīdzēja saglabāt 19. gadsimtā veidotais interjers, taču arī mūsdienās galvenie ir piedāvātie saldumi. Vitrīnās izvietoti eklēri, zemeņu kūkas, augļu tortes, kārumi no šokolādes un citām izejvielām. Tie ir neatņemama Francijas iedzīvotāju dzīves daļa, ko baudīt kāzās, dzimšanas dienās un citos svētkos, kā arī tiek izmantoti pēcpusdienā kā uzkoda starp ēdienreizēm. 

Par piedāvājumu uzņēmumā rūpējas 25 darbinieki, kas atzīst, ka receptes 300 gadu laikā tomēr mainījušās. Mūsdienās mazāk izmanto cukuru un tiek domāts, lai kūkas būtu ar mazāku tauku saturu. Pārmērīga saldumu lietošana kaitē veselībai, taču konditori ar smaidu norāda, ka tie palīdz atgūt dzīvesprieku un dod pozitīvas emocijas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti