RECEPŠU CEĻVEDIS:
Kvinojas salāti
Nepieciešams:
- 1 glāze kvinojas
- 1 dzeltenā paprika
- 2 tomāti (var aizstāt ar 3 saujām ķiršu tomātu)
- 1 garais gurķis
- ½ bundžiņa iecienītāko konservēto olīvu
- ½ sarkanā sīpola
- ½ glāzes zemesriekstu
- ½ glāzes sēkliņu (izvēlies starp čia, saulespuķu, sezama, ķirbju vai arī visas samiksē)
- buntīte svaiga bazilika
- buntīte zaļo lociņu
- 2 ĒK ābolu etiķa
- 2 ĒK olīveļļas
- 1 TK sinepju
- 1 TK medus
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Noskalo kvinoju un liek vārīties ar šķipsniņu sāls. Vāra, kā norādīts uz iepakojuma, un atdzesē. Tikmēr sagriež dārzeņus – papriku, gurķi, tomātus, sīpolu. Glāzē pagatavo saldskābo mērci, sajaucot ābolu etiķi, olīveļļu, sinepes, medu, sāli un piparus. Bļodā ber dārzeņus, riekstus, sēkliņas, olīvas un pārlej ar mērci. Samaisa ar vieglu roku un pasniedz ar svaigu baziliku un lociņiem.
Zemeņu salāti
Nepieciešams:
- Iepakojums rukolas
- Paka spinātu
- ½ glāze mandeļu
- ½ glāze valriekstu
- 150 grami fetas siera
- 300 grami svaigu zemeņu (var aizstāt ar arbūzu, granātāboliem, apelsīnu, greipfrūtu, meloni)
- 2 ĒK olīveļļas
- 1/2 citrona
- 2 ĒK balzametiķa mērces
- sāls un pipari pēc garša
Pagatavošana:
Uz mazas uguns pannā bez eļļas apgrauzdē riekstus līdz tie zeltaini brūni. Bļodā ber rukolu un spinātus, zaļumus, samaisa. Pa virsu vienmērīgi izklāj ogas, kuras sagrieztas ceturtdaļās (ja ņem kādu augli, tad sagriež kubiņos). Virs ogām drupina fetas sieru. Pārber pāri apgrauzdētos riekstus. Apslaka ar olīveļļu, balzametiķa mērci un iespiež citrona sulu. Pārkaisa ar sāli un pipariem pēc savām garšas vajadzībām.
Turku zirņu salāti
Nepieciešams:
- 1 budžiņa turku zirņu
- 1 iepakojums spinātu
- 1 garais gurķis, sagriezts gabaliņos
- 1 avokado, sagriezts gabaliņos
- ½ sarkanā sīpola, sagriezts gabaliņos
- 2 ĒK olīveļļas
- ½ svaiga citrona
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Noskalo turku zirņus, nosusina un liek bļodā. Bļodā pievieno spinātu lapas, gurķi, avokado, sarkano sīpolu. Pārlej ar olīveļļu, citronu sulu un pēc savas gaumes pievieno garšvielas. Gatavs!
Makaronu salāti
Nepieciešams:
- ½ paciņa savas iecienītākās pastas
- 1 iepakojums rukolas
- 1 paciņa ķiršu tomātu (var aizstāt ar parastajiem)
- 1 paprika, sagriezta gabaliņos
- 100 grami parmezāna vai cita cietā siera, sarīvēts
- 3 ĒK pesto mērces
- 1 ĒK olīveļļas
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Novāra makaronus sālsūdenī al dente (2 minūtes zem uz paciņas norādītā laika). Kamēr vārās makaroni, tikmēr ķiršu tomātus pārgriež uz pusēm un sagriež kubiciņos papriku. Kad makaroni atdzisuši, liek bļodā pie dārzeņiem. Pievieno rukolu, pesto mērci, olīveļļu un pierīvē parmezāna sieru. Ber garšvielas pēc patikas, viegli samaisa, lai mērce savijas ar makaroniem, un gatavs pasniegšanai.
Garneļu salāti
Nepieciešams:
- 300 grami garneļu (ja nav pieejamas svaigas, izmanto saldētas, taču pirms gatavošanas atkausē)
- 1 avokado, sagriezts gabaliņos
- 1 paciņa salātu maisījuma pēc izvēles
- 1 garais gurķis, sagriezts gabaliņos
- 1 sarkanais sīpols, sagriezts gabaliņos
- 2 olas dzeltenumi
- 1/2 citrona
- Dažādas sezonālās ogas pēc izvēles
- 2 ĒK olīveļļas
- 1 TK sinepes
- sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana:
Uz pannas uzsilda ēdamkaroti olīveļļas. Kad panna karsta, apcep garneles no abām, aptuveni 2–3 minūtes. Cepšanas laikā apkaisa ar sāli un pipariem. Liek bļodā pusi no salātlapu maisījuma paciņas. Otrajā kārtā liek sagrieztu gurķi. Trešā kārta ir sagrieztam avokado – to uzmanīgi izvieto pa bļodu. Ceturtajā kārtā liek otru pusi salātu maisījuma. Piektajā kārtā liek smalkās šķēlītēs sagrieztu sarkano sīpolu. Sestajā kārtā liek apceptās garneles.
Gatavo mērci: glāzē iesit olu dzeltenumus, atdalot no baltuma (to atstāj rītdienas brokastīm). Olu dzeltenumiem pievieno olīveļļu, sinepes, ½ svaiga citrona sulas un garšvielas. Sastāvdaļas kārtīgi samaisa līdz konsistence kļūst krēmīga. Mērci pārlej pāri dārzeņiem un garnelēm. Salātus rotā ar sezonālām ogām – gatavs!