Iekodies

Iekodies. Latvijas itāļi

Iekodies

Iekodies. Latvijas turki

Iekodies. Latvijas gruzīni

Kā mājās pagatavot gruzīnu lepnumu hačapuri – divas receptes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Hačapuri jeb pīrāgs ar bagātīgu siera pildījumu ir gruzīnu nacionālais kulinārais lepnums. Jānorāda gan, ka hačapuri eksistē daudz un dažādos veidos. Kā pagatavot divu veidu hačapuri – adžāru ar olu viducī un megreli ar daudz siera iekšpusē, Latvijas Televīzijas raidījumā "Iekodies" mācīja Jana Davidenko. Mīklas recepte abiem hačapuri veidiem ir viena un tā pati.

Nepieciešams: 

Pamatnei:

  • 400 grami miltu
  • 5–7 grami sausā rauga
  • 1 tējkarote cukura
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1 glāze (250 ml) ūdens/piena
  • 50 g sviesta vai eļļas

Pildījumam:

  • 600 grami īstā suluguni vai mozarella siera
  • 600 grami Mālpils siera
  • 4 nelielas olas
  • 50 grami sviesta
  • pipari

Hačapuri.
Hačapuri.

Pagatavošana:

  1. Pagatavo pīrāgu mīklu. Bļodā ielej glāzi silta ūdens vai piena, vai uz pusēm abus. Pievieno un iemaisa raugu, cukuru, sāli, izkausētu sviestu vai eļļu, piesijā lielāko daļu miltu un sajauc mīklā. Pārējos miltus izsijā uz galda, izgāž mīklu no bļodas un iemīca miltos. Mīklu veļ un mīca, līdz tā ir viendabīga un elastīga. Liek ar taukvielu iesmērētā traukā, pārklāj ar plēvi un dvielīti, noliek siltā vietā uz 1–1,5 stundām, līdz mīkla dubultojas apjomā. No šī daudzuma sanāks četri hačapuri.

  2. Kamēr mīkla rūgst, Mālpils sieru un mozarellu vai suluguni, ja tas ir pieejams, sarīvē skaidiņās. Abus sajauc kopā.

  3. Uzraudzēto mīklu sadala četrās daļās. Divas olas sakuļ kopā ar 100 gramiem no siera maisījuma.

  4. Pagatavo megreli hačapuri. Vienu mīklas bumbuli izrullē apaļu plānā kārtiņā. Viducī liek ¼ daļu no siera un aizloka sainīti no visām malām ciet. Tad vēlreiz uzmanīgi izrullē plānu, lai nav nekādu mīklas pārrāvumu un siers netiktu ārā. Plāceņa viducī izurbina nelielu caurumiņu, lai gaiss tiktu ārā un sieram būtu kur elpot. Pārvieto plāceni uz pannas un pārsmērē ar olas un siera maisījumu. Cep aptuveni 10 minūtes.  Pasniedz sagrieztu gabaliņos.

  5. Pagatavo adžāru hačapuri. Mīklu izrullē plānu. Vienā mīklas malā ber strīpiņu ar sieru un izveido valnīti, kas būs adžāru hačapuri borts. Tādu pašu valnīti izveido otrā mīklas malā. Abus valnīšus abās pusē savieno kopā, lai izveidojas laiviņa. Laiviņas vidū ber atlikušo sieru un visu pārvieto uz cepamās plāts. Cep 10 minūtes. Tad ņem ārā no krāsns, siera masā izveido dobīti, iesit oliņu un liek atpakaļ cepties, kamēr baltums ir gandrīz sarecējis – aptuveni divas minūtes. Ēdot šo hačapuri, lauž mīklas valnīti un mērcē viducī, sajaucot kopā oliņu ar siera masu.

Citas raidījuma "Iekodies" receptes

Vairāk

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti