Trīs veģetāras receptes no 1934. gada: puravu, sakņu un tomātu zupas

"Daudzas namamātes aizvien vēl tais ieskatos, ka bez gaļas nav iespējams pagatavot labu, garšīgu zupu. Šīs domas pilnīgi nepamatotas, – ar zināmu prasmi var pagatavot ļoti garšīgas un veselīgas zupas, vārot produktus tikai ūdenī un aizdaram pieliekot nedaudz sviesta un krējuma," 1934. gada 15. janvāra izdevumā vēstīts laikrakstā "Zeltene".

Puravu zupa

Nepieciešams:

  • 2,5 litri ūdens
  • 3-4 puravi
  • kilograms kartupeļu
  • 50 grami sviesta
  • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • 2 ēdamkarotes miltu
  • pusglāze piena
  • sāls, zaļumi

Pagatavošana:

Notīrītus, sīki sagrieztus kartupeļus vāra sālsūdenī mīkstus.

Puravus sagriež ripiņās, izmantojot arī zaļās lapas, sasautē mīkstus sviestā, pieliekot sāli un mazliet ūdens. Pievieno zupai.

Pienā iemaisa iepriekš ūdenī vienmērīgi izšķīdinātus miltus, pievieno zupai, ļauj uzvārīties, tad pievieno krējumu un sasmalcinātus zaļumus.

Sakņu zupa

Nepieciešams:

  • Kilograms dažādu sakņu: kartupeļu, burkānu, kāļu, seleriju, biešu, pētersīļu u.c.
  • 2,5 litri ūdens
  • 75 grami sviesta
  • 1 ēdamkarote miltu
  • 1–2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • garšvielas pēc gaumes, kā arī sīpoli, puravi
  • zaļumi

Pagatavošana:

Saknes sagriež vai saēvelē garenās strēmelēs, apcep katru sakņu veidu atsevišķi sviestā mazliet brūnu, liek apceptās saknes kopā un sautē nelielā sālsūdens daudzumā. Ūdeni pievieno pakāpeniski. Pievieno arī garšvielas. Kad saknes izsautētas mīkstas, pēc vajadzības pielej vēl vārošu ūdeni, pievieno ūdenī vienmērīgi izšķīdinātus miltus, uzvāra, pieliek krējumu un sakapātus zaļumus.

Tomātu zupa

Nepieciešams:

  • 2,5 litri ūdens
  • 400 grami tomātu
  • 500 grami burkānu
  • 500 grami kartupeļu
  • 50 grami grūbu
  • 50 grami sviesta
  • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • zaļumi
  • garšvielas

Pagatavošana:

Grūbas vāra sālsūdenī kopā ar garšvielām. Vēlāk pievieno saēvelētus burkānus, pēc tam tāpat sagatavotus kartupeļus. Kad saknes mīkstas, pieliek atsevišķi sasautētus, caur sietiņu izrīvētus tomātus (ziemā gatavu biezeni), sviestu, krējumu, zaļumus.

Recepte LSM.lv pirmo reizi publicēta 2023. gada 14. februārī.

Zupu receptes

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti