Spānijas garšas – viegli pagatavojamas brokastu receptes minimālistes gaumē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada un 2 mēnešiem.

Vienmēr pēc viesošanās ārzemēs ieviešu savā ēdienkartē kādu no tur iepazītajiem ēdieniem. Pēc nodzīvota gada Spānijā apguvu vienkāršas un garšīgas receptes, kuras man ierādīja vietējie spāņi. Pēc sastāvdaļām nav jābrauc uz Spāniju, jo nepieciešamo vari iegādāties piemājas tirgū vai kādā no lielveikaliem tepat Latvijā. Apkopoju savus iecienītākos brokastu ēdienus, kurus pirmajos mēnešos devos baudīt kafejnīcās, taču ar laiku iemācījos pagatavot mājās. Uzskatu, ka gatavošana ir māksla, tāpēc man patīk savu radošumu izpaust, izmēģinot receptes, kuras ir valsts gastronomiskā vērtība.

Churros ar šokolādes mērci

Churros ar kafiju.
Churros ar kafiju.

Dzīve bez atslēgām

Mans vārds ir Daniela Studente, esmu minimāliste, un apceļoju pasauli, ik pa brīdim apmetoties dažādās valstīs. Pēdējos četrus gadus veltīju Eiropai, apskatot to, visu savu sadzīvi satilpinot vienā mugursomā. Iztiku pelnu ar žurnālistiku un strādāju par sporta masāžas terapeiti. Cītīgi strādāju, lai varētu veltīt laiku hobijiem –  pārgājieniem kalnos, valodu apguvei un salsai. Alkstu fizisku un emocionālu izaicinājumu. Rakstu sērijā "Dzīve bez atslēgām" stāstu par ačgārno minimālismu, individuālismu, finansiālo brīvību un prasmēm pielāgoties dzīvei dažādās valstīs. 

Nepieciešams:

  • 1 glāze miltu
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1/4 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/4 glāzes cukura
  • 1/2 glāzes ūdens
  • 1/4 glāzes kokosriekstu eļļas
  • Šokolādes mērce pasniegšanai
  • 1 tāfelīte 70% šokolādes
  • 200 ml piena pēc izvēles

Pagatavošana:

Vidēji lielā bļodā izsijā miltus, pievieno sāli, cepamo pulveri un cukuru. Nelielā katliņā uz vidējas uguns uzkarsē ūdeni un eļļu, līdz ūdens uzmet pirmo burbuli. Sausajām sastāvdaļām pievieno slapjās sastāvdaļas un samaisa, līdz mīkla ir vijīga un bez kunkuļiem (vidēji 10 minūtes). Uz vidējas uguns lielā pannā vai katlā uzkarsē augu eļļu, kurā tiks fritēti churros. Ielej mīklu cepamajā maisiņā vai konditorejas maisiņā, kam ir zvaigznes formāta uzgalis. Caur formiņas piltuvi karstā eļļā spiež mīklu. Katru pusi cep 2– minūtes vai līdz zeltaini brūnai krāsai. Nosusina churros ar papīra dvieļiem, lai atbrīvotos no liekās eļļas. Katliņā uzsilda pienu, līdz tas remdens, un pievieno tumšo šokolādi. Maisa, līdz šokolāde iekūst pienā. Pasniedz churros ar šokolādes mērci.

Vegāniska alternatīva:

Lai churros būtu vegāniski, izmantojiet augu pienu šokolādes mērcei.

Kā ēst churros?

Tos pasniedz uzreiz, kamēr vēl karsti un kraukšķīgi. Spānijas kafejnīcās jaunākā paaudze izvēlas apviļāt tos cukurā. Uz galda stāv cukura trauks, no kura to ieber kafijas tasītē un pirms baudīšanas apviļā silto mīklas izstrādājumu, lai saldāks prieks. Man šķiet, ka visgaršīgāk ir iemērkt siltā šokolādes mērcē un baudīt kopā ar rūgtu kafiju.

Tortilla Española jeb kartupeļu omlete spāņu gaumē

Nepieciešams

  • 6 lielas olas
  • 2 ēdamkarotes olīveļļas
  • 1/2 sīpola, sasmalcināta
  • 2 kartupeļi, nomizoti un sagriezti kubiņos
  • Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošana:

Iesit olas lielā bļodā un pievieno tējkaroti sāls, ar roku sakuļ baltumu un dzeltenumu kopā. Uzkarsē olīveļļu lielā pannā uz vidējas uguns. Pievieno sīpolu un sautē, līdz tas kļūst zeltains (apmēram 5 minūtes). Pievieno smalki sagrieztus kartupeļus un apcep līdz tie kļūst zeltaini brūni (apmēram 10 minūtes.) Pēc garšas pievieno sāli un piparus. Sakultās olas lej uz kartupeļiem un sīpoliem. Pannai uzliek vāku, lai ēdiens sautējas, līdz olas ir gatavas (apmēram 5 minūtes no katras puses). Sagriež omleti picas stila šķēlēs un pasniedz uz šķīvīša ar gabaliņu maizes.

Ieteikumi:

Lai novērstu omletes pielipšanu pie pannas, pirms olīveļļas pievienošanas uzkarsējiet pannu uz vidējas uguns.

Lai omlete garšotu vēl autentiskāk, ļauj tai pilnībā atdzist, cieši ietinot folijā un ievietojot ledusskapī uz 24 stundām. 

Pan con tomate jeb maizīte ar tomātiem

Nepieciešams:

  • 2 maizes šķēles (Ciabatta ir vislīdzīgākā spāņu brokastu restorānu maizei)
  • 1/2 tējkarotes olīveļļas
  • 1/2 tējkarotes sāls
  • 1/4 tējkarotes melno piparu
  • 1 tomāts
  • 1 ķiploku daiviņa

Pagatavošana:

Apsmērē maizi ar olīveļļu. Apgrauzdē maizi uz pannas, tosterī vai cepeškrāsnī.  Sagriež uz pusēm ķiploka galviņu un ierīvē maizes abās pusēs, pārkaisa ar sāli un pipariem. Bļodā ierīvē tomātu un pielej olīveļļu, sāli un piparus. Maizītes pārklāj ar tomātu masu un bauda!

Huevos Rancheros jeb olas zemnieku gaumē

Olas zemnieku gaumē.
Olas zemnieku gaumē.

Nepieciešams:

  • 2 kukurūzas tortiljas [plānās apaļās maizes, nopērkamas lielveikalos – red.], bet būs garšīgi arī ar pilngraudu.
  • 2 olas
  • 1 ēdamkarote olīveļļas
  • 1/2 sasmalcināta sīpola
  • 1 čili pipars ar sēklām un sasmalcināts (var izmantot arī čili garšvielu)
  • 1 bundžiņa sasmalcinātu tomātu savā sulā
  • 1 bunte sasmalcināta koriandra
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Skābais krējums pasniegšanai
  • Gvakamole (avokado, tomātu, sarkanā sīpola, citronu sulas, sāls un piparu mērce) pasniegšanai.

Pagatavošana:

Pannā uz vidējas uguns uzkarsē olīveļļu, apcep sīpolu, līdz tas kļūst mīksts un zeltains (apmēram 5 minūtes.) Pievieno čili, sāli un piparus un turpina cept vēl 1–2 minūtes. Pievieno tomātus ar visu sulu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai un vāra 10 minūtes vai līdz mērce ir sabiezējusi un tomāti ir izšķīduši. Ja nepieciešams, pēc garšas pievieno vēl sāli un piparus. Vārošā mērcē iesit olas un gatavo līdz sev vēlamai pakāpei – olas dzeltenumu var arī atstāt mīkstu vai arī ar karoti var olu apgriezt otrādi. Sagriež tortiljas kā picu un cep krāsnī, līdz apgrauzdējas kraukšķīgi kā čipsi. Pasniedz ar koriandru, skābo krējumu un gvakamoli.

Ēdiena izcelsme meklējama Meksikā, bet tas kļuvis populārs arī Andalūzijas reģionā Spānijā, kur to pasniedz brokastīs kopā ar ceptiem kartupeļiem.

Pan de Limon jeb citronu kūka

Nepieciešams:

  • 2 glāzes miltu
  • 2 tējkarotes cepamā pulvera
  • 1/2 tējkarotes sodas
  • 1/4 tējkarotes sāls
  • 1 glāze cukura (var aizstāt ar medu)
  • 1/2 glāze olīveļļas
  • 2 lielas olas
  • 3 citroni 

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Kūkas formu ietauko. Lielā bļodā sajauc izsijātus miltus kopā ar cepamo pulveri, sodu un sāli. Atsevišķā šķīvītī norīvē 2 citroniem mizu. Atsevišķā bļodā sakuļ eļļu ar cukuru vai medu līdz samtainai tekstūrai. Bļodā, kur olīveļļa ar cukuru, izspiež divu citronu sulu (bez kauliņiem), sajauc līdz vieglai un pūkainai masai. Pa vienai pievieno olas, pēc tam iemaisa miziņu pēc patikas. Jo vairāk mizas, jo skābeni rūgtāka piegarša. Sausās sastāvdaļas pievieno mitrajām sastāvdaļām un samaisa. Ielej mīklu sagatavotajā veidnē un cep 30–35 minūtes, līdz, iedurot zobu bakstāmo vidū, mīkla nelīp pie kociņa. Kamēr kūka karsta, pārlej ar trešā citrona sulu. Ļauj atdzist un dekorēšanai var pārkaisīt ar pūdercukuru.

Minimālistes dienasgrāmatas

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti