Radio vilks dabā

"Radio vilks dabā" dodas satikt “Mana Jūra” ekspedīciju!

Radio vilks dabā

Engures ezera dabas parka atpūtas iespējas

Kā dabas spēku iekonservēt uz ilgāku laiku, lai var lietot ziemā?

Zāļu sievas Initas Ozoliņas augu sīrupu recepte. Saglabā vasaras garšu un smaržu ziemai!

Cilvēki, kuri bieži dodas dabā, noteikti ir pamanījuši, ka vasara strauji tuvojas beigām, taču ziedošas pļavas, kā arī dažādu vērtīgo zāļu smaržu un garšu var saglabāt ziemai, pagatavojot gardu sīrupu, Latvijas Radio 2 raidījumā "Radio vilks dabā" ieteica zāļu sieva Inita Ozoliņa.

Vasara šogad skrien uz priekšu ļoti ātri, jo viss dabā uzziedējis vismaz par divām nedēļām agrāk, stāstīja Ozoliņa. Šī iemesla dēļ daudzi meklē veidus, kā saglabāt vasaras smaržu un garšu ilgākam laika posmam.

Ozoliņa vasaru jau daudzus gadus paildzina, gatavojot dažādu augu sīrupus – gaiļpiešu, plūškoka ziedu, pelašķu, vīgriežu un citus. 

"Viss ir ļoti vienkārši. Mēs salasām augus, kas mums garšo. Liepziedus vairs nedabūsim, bet, piemēram, pelašķīši pašreiz vēl ir atrodami. Tūlīt vēl virsīši sāks ziedēt, kas arī ir ļoti garšīgi un vērtīgi. Protams, vēl var trāpīt arī vīgriezīti," stāstīja Ozoliņa.

Kad augi salasīti, tos liek katlā un pārlej ar aukstu ūdeni. Katlu ar ūdeni lej diezgan pilnu un atstāj uz apmēram četrām stundām, lai augi aukstajā ūdenī atmostas.

"Tad sākam lēnām karsēt. Nevis vārām, bet karsējam! Tad, kad ūdens sāk virīt, kā nu kurā pusē saka – blusot, virīt –, tad beram klāt cukuru. Sīrupu var taisīt arī ar medu, bet tad nedrīkst vārīt, tāpēc es beru cukuru – apmēram 600 gramus uz litru ūdens. Tad lēnām vārām, virījam," stāstīja Ozoliņa.

Augu, ūdens un cukura uzlējums jāvāra apmēram stundu, un pašās beigās tam jāpieliek sagriezts citrons. Tas izlīdzina lielo cukura daudzumu un sīrupam piešķir izteiktāku garšu. 

"Kad smaržo visa māja, sīrupu kāšam, lejam pudelēs, liekam korķi virsū un pagrabā prom. Es orientējos no smaržas, bet, protams, arī no garšas. Vīgriezīte būs tāda rūgtena, pelašķītis arī būs rūgtens," stāstīja Ozoliņa.

No šiem zālīšu sīrupiem pēc tam ziemā ļoti ātri var pagatavot garšīgu tēju – jāsajauc vien tējkarote sīrupa ar glāzi silta ūdens, un tēja gatava.

"Nav jāmokās. Mammām visu vajag ātri. Viss, tēja ir gatava, ne tai cukuru [vēl] vajag, neko, viss ir garšīgs, salds, un bērni ļoti labprāt tās dzer. Arī plūškoku tāpat var sagatavot, tā var ļoti daudzus augus sagatavot. Arī piparmētras mēs tā gatavojam," stāstīja Ozoliņa. 
Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti