Īstās latvju saimnieces

Īstās latvju saimnieces. Alma Bērziņa

Īstās latvju saimnieces. Aiga Bitmane

Ūdenskliņģeri ar karsto siera mērci. «Īstās latvju saimnieces» recepte

Neparasta uzkoda, kas pārsteigs viesus, – ūdenskliņģeri. Tos gatavojot, jāielāgo, ka ūdenim, kurā kliņģeri vārīsies, jāpievieno soda, pamācīja Latvijas Televīzijas raidījuma "Īstās latvju saimnieces" dalībniece Aiga Bitmane, kura šo gardumu savām viešņām pasniedza kopā ar silto siera mērci.

Aiga Bitmane ir radošās mājas "Smilgāji" saimniece. Īpašu prieku Aigai sagādā rīkot meistarklases maizes cepšanā un ne tikai. Viņa specializējusies arī ūdenskliņģeru gatavošanā, kā arī ir īsta meistare kūku cepšanā. Hobiji, kā pati saka, ir īpaši gardo pusdienu taisīšana un kūku cepšana, jo ir profesionāla konditore – agrāk strādājusi Rīgas labākajos restorānos pie Latvijas zināmākajiem šefpavāriem. Šī brīža hobijs Aigai esot darbs mājās "Smilgāji" un dalīšanās savās zināšanās ar citiem.

Kliņģeriem nepieciešams:

  • 500 grami kviešu miltu
  • 1 tējkarote sāls
  • 2 ēdamkarotes eļļas
  • 8 grami sausā rauga
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 360 grami silta ūdens

Pagatavošana:

Mazā bļodā ber sauso raugu, pārber cukuru, aplej ar divām ēdamkarotēm silta ūdens un patur 10 minūtes, līdz parādās putiņas. Miltiem klāt pieber sāli. Siltajam ūdenim pievieno eļļu. Visas masas sajauc un samīca mīkstu, elastīgu mīklu. Kad samīcīta, izveido apaļu bumbiņu, pārber ar šķipsnu miltu un pārsedz ar dvieli. Mīkla jāraudzē siltā vietā līdz divām stundām.

Kad mīkla uzrūgusi, to sadala 100 gramu gabaliņos. Mīklu saveļ desiņā un izveido kliņģerīti,  lēzenā katliņā vai augstākā pannā uzvāra litru ūdens, kam pievieno tējkaroti sāls un tējkaroti sodas.

Uzvārītajā ūdenī liek iekšā pa vienam kliņģerītim un no katras puses vāra pa vienai minūtei. Pēc tam liek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, uzber ķimenes, sāli un sēkliņas pēc izvēles. Cep krāsnī 200 grādu temperatūrā 15 minūtes vai līdz zeltainam brūnumam.

Saimniece kliņģerus pasniedza ar karstā siera mērci, kas gatavota, uzkarsējot "Riesling" baltvīnu, 100 gramus kausētā siera, 100 gramus rīvētā Čedaras siera, 100 gramus rīvēta Ementāles siera un vienu tējkaroti persilādes garšvielas. Visas sastāvdaļas karsē maisot, līdz siers izkūst un veidojas elastīga mērce. Pasniedz fondi traukā ar svecīti, kas uztur mērci siltu.

"Īstās latvju saimnieces"

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti